Lehtikuva/Attila Kisbenedek

Tiistaina Unkariin saapuva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei havaitse antisemitismiä ystäviensä toimissa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kiihdytti äskettäin kampanjaansa suursijoittaja George Sorosia vastaan. Johtava Fidesz-puolue levitti katujulisteita, joissa nauravan Sorosin kuvan kera sanotaan: ”Ei anneta Sorosin nauraa viimeksi”.

Monet ymmärsivät hallituksen viestin ja täydensivät julisteita antisemitistisillä töherryksillä.

Jo keväällä hallitus käynnisti operaation Sorosin rahoittaman Keski-Euroopan yliopiston lakkauttamiseksi Budapestissa.

Orbánin hallitus käy julistekampanjaa Sorosia vastaan.

Orbánin mukaan Soros käyttää vaikutusvaltaansa ”miljoonien maahantulijoiden asuttamiseksi Eurooppaan”. Unkarin hallituksen mukaan Soros on ”turvallisuusuhka” maalle.

Sorosin tiedottaja Michael Vachon vastasi Orbánille muistuttaen, että Soros itse on keskitysleiriltä hengissä selvinnyt unkarinjuutalainen, joka muistaa sen, miten maailma torjui natseja paenneet juutalaiset. Siksi Soros kokee myötätuntoa nykypäivän pakolaisia kohtaan.

ILMOITUS

Suurlähettilästä oikaistiin

Unkarin suurin juutalaisjärjestö Mazsihiz on pyytänyt Orbánia lopettamaan kampanjan sanoen, että sen ”myrkyllinen viesti vahingoittaa koko Unkaria”.

Israelin Unkarin-suurlähettiläs Jossi Amrani sanoi julisteiden ”palauttavan surulliset muistot sekä kylvävän vihaa ja pelkoa”.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun hallitus – joka yleensä on hyvin herkkä näkemään antisemitismiä kaikkialla – kuitenkin käveli suurlähettiläänsä yli. Israelin ulkoministeriö ilmoitti, ettei Amrani halunnut kieltää Sorosin arvostelemista.

Ulkoministeriö jatkoi, että Soros ”kaivaa jatkuvasti maata Israelin demokraattisesti valittujen hallitusten jalkojen alta” rahoittamalla järjestöjä, jotka ”halventavat juutalaisvaltiota ja haluavat kieltää siltä oikeuden puolustaa itseään”.

Kansalaisjärjestöjen tukija

Soros pidättäytyi pitkään rahoittamasta Israeliin liittyviä järjestöjä, mutta kymmenen viime vuoden aikana hänen Open Society -säätiönsä on tukenut ihmisoikeusjärjestö B’Tselemiä sekä entisten sotilaiden Breaking the Silence -järjestöä. Molemmat ovat arvostelleet Israelin väärinkäytöksiä miehitysalueilla.

Soros on myös tukenut amerikanjuutalaisten liberaalia J Street -järjestöä, joka perustettiin vuonna 2007 vastapainoksi Israelia ehdoitta puolustelevalle vaikutusvaltaiselle Aipac-järjestölle.

Netanjahu on tiistaina menossa Orbánin vieraaksi Unkariin. Häntä ei vaikuta lainkaan häiritsevän se, että Orbán äskettäin ylisti toisen maailmansodan aikana natsien liittolaisena toiminutta Unkarin johtajaa Miklós Horthya ”poikkeukselliseksi valtiomieheksi”.

Netanjahulle antisemitismiä on hänen hallituksensa arvosteleminen, muuten ei ole niin tarkkaa. Donald Trump on ystävä, joten Netanjahua ei häirinnyt se, ettei Trumpin hallitus edes maininnut juutalaisvainoja holokaustin muistopäivän lausumassaan huhtikuussa. Toisenlainen hallitus olisi saanut tästä Israelilta tiukkaa palautetta.