Mariam Colley

Vasemmistonuorten mielestä seuraavassa presidentinvaalissa on aika valita Suomelle tasavallan viimeinen presidentti.

Vasemmistonuoret kannattaa demokratiaa heikentävän instituution lakkauttamista. Samalla Vasemmistonuoret tukee Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllösen kampanjaa.

– Presidentti-instituutio on jäänne ajalta, jolloin haikailtiin vahvojen johtajien perään ja valtaa tahdottiin keskittää, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan toteaa.

– Meidän mielestämme on tullut aika vahvistaa parlamentarismia ja siirtää valtaa presidentiltä eduskunnalle.

Vasemmistonuoret tahtoo tukea kampanjaa joka vastustaa asekauppaa ja veronkiertoa.

Asiat ennen henkilökohtaista

Presidentinvaali heikentää demokratiaa epäpolitisoimalla politiikkaa. Kampanjoissa korostetaan henkilökohtaisia ominaisuuksia poliittisten asiasisältöjen sijaan. Vasemmistonuoret näkee, että niin kauan kuin presidentti-instituutio on olemassa, vaaleissa tulisi keskittyä tärkeisiin ulkopoliittisiin teemoihin.

ILMOITUS

Vasemmistonuoret tahtoo tukea kampanjaa joka vastustaa asekauppaa ja veronkiertoa, ajaa inhimillisempää pakolaispolitiikkaa ja seisoo rauhan, ihmisoikeuksien ja sotilaallisen liittoutumattomuuden puolesta.

– On ollut surullista seurata, kuinka Vihreiden Pekka Haavisto on päättänyt kampanjoida ihmisoikeuksien kustannuksella vastustaen puheissaan pakolaisia ja puhuen antirasisteista poliittisen keskustelun ”ääripäänä”, Zidan toteaa.

– Merja Kyllönen onkin ainoa johdonmukaisesti ihmisoikeuksien ja rauhan puolesta puhuva ehdokas.

Vasemmiston kannattajat antaisivat lisää valtaa presidentille

Tällä viikolla julkistetun kyselyn mukaan suopeimmin presidentin valtaoikeuksien lisäämiseen suhtautuivat vasemmistoliiton kannattajat, joista 53 prosenttia haluaisi presidentille oikeuden eduskunnan hajottamiseen. Perinteisesti vasemmistoliitossa on ajettu parlamentarismia ja presidentin valtaoikeuksien riisumista.

Yli puolet eli 51 prosenttia myös SDP:n ja 46 prosenttia perussuomalaisten kannattajista oli tällä kannalla. Kokoomuksen, vihreiden ja keskustan kannattajien enemmistö on toisella kannalla eikä tue tätä valtaoikeutta presidentille. Presidentti voi määrätä uudet vaalit pääministerin aloitteesta. Viimeksi uudet vaalit on määrätty 70-luvun puolivälissä.