Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Nokianvirran Energia Oy:n maksamaan jättikorvaukset Nokian voimalaitoksen entisille työntekijöille. Yli puoleen miljoonan euroon nousevien korvausten peruste on työsuhteen perusteeton päättäminen eli laiton irtisanominen liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Työntekijäkohtaiset korvaukset vaihtelevat mm. työsuhteen kestosta riippuen 4 kuukauden palkasta aina 16 kuukauden palkkaan. Lisäksi yhtiö määrättiin maksamaan irtisanomisajan palkat ja lomakorvaukset.

Asiaa käräjäoikeudessa ajanut SAK:laisen Sähköliiton lakimies Mira Snellman on tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen ja korkeaan korvaustasoon.

Käräjäoikeuden kesäkuun lopussa tekemä päätös ei ole vielä lainvoimainen, sillä Nokianvirran Energian edustaja on anonut käräjäoikeudelta syyskuun puoliväliin asti lisäaikaa valituksen laatimiseen.

Se oli liikkeenluovutus

Nokianvirran Energia osti voimalaitoksen ja irtisanoi voimalaitoksen käyttöä ja kunnossapitoa koskevan palvelusopimuksen. Uusi omistaja palkkasi suurimman osan palvelutuottajan henkilöstöstä ja osti voimalaitoksen pyörittämiseen tarvittavan kaluston.

ILMOITUS

Nokianvirran Energia kuitenkin kieltäytyi käsittelemästä asiaa liikkeenluovutuksena ja ottamasta laitosta pyörittänyttä henkilöstöä palvelukseensa vanhoina työntekijöinä. Osa palkattiin uusina työntekijöinä ja osa jätettiin kokonaan rannalle.

Pitkiä työsuhteita poikki

Nokian voimalaitoksella työskenteli kaikkiaan 13 työntekijää ja 3 toimihenkilöä. Kanteen nosti 7 työntekijää, joiden työsuhdetta ei uusittu.

He olivat työskennelleet voimalaitoksella jo pitkään, jopa koko työuransa. Pisimmät työsuhteet olivat kestäneet nelisenkymmentä vuotta.

Rannalle jääneiden joukossa oli mukana voimalaitoksen pääluottamusmies, jonka osalta kyseeseen tuli myös ay-toimintaan liittyvä syrjintä.

Harvinainen tapaus

Nokian voimalaitoksen omistussuhteet ja työnantajat ovat vuosien varrella vaihtuneet moneen otteeseen ja työntekijät ovat aina siirtyneet vanhoina työntekijöinä uuden omistajan palvelukseen.

Mira Snellmanin mukaan omistajanvaihdostilanteita tapahtuu usein, mutta vastaaviin ongelmiin törmätään ani harvoin.

– Yleensä ostajayhtiöt käsittelevät vastaavia tilanteita ilman muuta liikkeenluovutuksina, eli toimitaan kuten kuuluukin. Siinä mielessä Nokianvirran Energian toiminta on varsin poikkeuksellisesti.