Peik Johansson

Pintaa syvemmältä

Isfahanin monimiljoonaisen kaupungin katukuva ei juuri vastaa ennakkokäsityksiä Iranista. Pääkadun liikkeissä kaupataan merkkivaatteita, kenkiä, jalkapallovarusteita, kodinkoneita ja älypuhelimia. Vieri vieressä olevissa pikaruokaloissa syödään pitsaa ja falafelpatonkeja. Kadunvarren jätskibaareissa myytävä pehmis näyttää myös menevän hyvin kaupaksi.

Iltapäivän helteellä perheet ovat kokoontuneet piknikille hienosti hoidettujen puistojen puiden alle levitetyille itämaisille matoille. Naqsh-e Jahanin historiallisella suuraukiolla aikuiset miehet heittäytyvät vaatteet päällä lasten sekaan suihkulähteeseen uimaan.

Sensuuri ja itsesensuuri ovat iranilaisille elokuvantekijöille arkipäivää.

Illalla kuunvalossa nuoret pariskunnat kuhertelevat Persian suurvaltakaudella rakennetun vanhan sillan holvikaarien alla.

Elokuvateatterin edessä kaikenikäiset iranilaiset jonottivat lippuja kansainvälisen lastenelokuvafestivaalin näytöksiin.

Lain mukaan naisten on peitettävä hiuksensa julkisilla paikoilla, mutta etenkin nuoremmilla naisilla huivi on usein kevyesti kietaistu takaraivolle.

ILMOITUS

Papiston vallasta muistuttavat vain maan korkeimman johtajan Ali Khamenein ja ajatolla Khomeinin muotokuvat julkisten rakennusten seinillä.

Ainoa viikon aikana näkemäni papiston edustaja oli turbaanipäinen elokuvatuottaja, jonka tuottama täysin epäuskonnollinen elokuva palkittiin lastenelokuvafestivaaleilla.

Olin Iranissa yhdessä puolisoni kanssa, jonka ohjaama elokuva Onnelin ja Annelin talvi esitettiin festivaaleilla. Elokuvan esityksessä iranilaislapset nauroivat ja reagoivat ihan samoissa kohdissa kuin lapset Suomessa.

Iranilla on maailman suurimmat maakaasuvarat, se on maailman neljänneksi suurin öljyntuottaja, maailman suurimpia kirsikoiden, kurkkujen, taatelien, pistaasipähkinöiden ja vesimelonien tuottajia ja myös yksi maailman johtavista elokuvantuottajamaista.

Keskellä yötä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa yhdessä 80 iranilaisen elokuvantekijän kanssa Onnelin ja Annelin ohjaajalta ja tuottajalta kysyttiin, kuinka suuri osa suomalaisista elokuvista jää viranomaisten päätöksellä lopulta kokonaan esittämättä.

Sensuuri ja itsesensuuri ovat iranilaisille elokuvantekijöille edelleen arkipäivää. Myös Onnelin ja Annelin talvea oli lyhennetty viranomaisten mielestä liian siveettömien kohtausten takia.

Uudistusmielisen Hassan Rouhanin presidenttikaudella ilmaisunvapauden rajoituksia on kuitenkin lievennetty. Kuuluisa naiskirjailija kertoo, kuinka nykyään sensorien kanssa voi jo neuvotella muutoksista. Hänen oma novellinsa kukkulalle ryyppäämään lähteneestä miesseurueesta läpäisi ennakkotarkastuksen, kun kertomuksessa ei kertaakaan nimenomaan mainittu, että herrat nauttivat viinaa.

Viranomaisten määräyksistä ei monissa tapauksissa saa tolkkua – tai tulkinnoista käydään kamppailua.

Ilmansaasteiden hillitsemiseksi Isfahanin keskustassa vietetään joka viikko autotonta tiistaita. Muina päivinä kaduilla onkin katkeamaton jono Peugeoteja ja paikallisesti valmistettuja Saipa-autoja.

Osana ympäristökampanjaa kaupunkilaisia on kehotettu kulkemaan polkupyörällä töihin – mutta toistaiseksi suositus koskee vain miehiä.

Naisten pyöräilyä ei suinkaan ole kielletty laissa. Korkein johtaja Ali Khamenei totesi viime kesänä, että pyöräily on sallittua myös naisille, sillä ehdolla että ”uskonnollisia tapoja noudatetaan”. Tehran Times -lehti tarkensi, että naiset voivat vapaasti pyöräillä kaduilla, kunhan he eivät riko pukeutumissääntöjä.

Kuukautta myöhemmin ajatolla Khamenei esitti toisen fatwan, jonka mukaan naisten pyöräily on sallittua, mutta ei julkisilla paikoilla. Tätä fatwaa ei kuitenkaan julkaistu korkeimman johtajan virallisilla verkkosivuilla, joten sitä ei pidetä lainvoimaisena.

Isfahanissa yksittäisiä naisia näkeekin pyörän selässä, ja päivä päivältä kuulemma aiempaa enemmän.

Uudistajien ja vanhoillisten välistä kiistaa käydään myös korkeimman johtajan ja presidentin kesken.

Perjantaina päivälleen kaksi vuotta sitten allekirjoitetun ydinsopimuksen neuvotellut presidentti Rouhani valittiin viime kuussa uudelleen virkaansa ylivoimaisella ääntenenemmistöllä ennen vanhoillista vastaehdokastaan.

Pian presidentinvaalien jälkeen ajatolla Khamenei on kuitenkin alkanut arvostella presidenttiä julkisesti. Korkeimmille lainoppineille pitämässään puheessa Khamenei varoitti, että jos yhteiskunnan polarisointi jatkuu, presidentti Rouhani voi joutua luopumaan vallasta, kuten kävi ensimmäiselle islamilaisen vallankumouksen jälkeiselle presidentille Abolhassan Banisadrille, jonka vanhoilliset savustivat virasta vuonna 1981.

Papiston nimittämä korkein johtaja vastaa Iranin ulkopolitiikasta, taloudesta, koulutuksesta ja suunnittelusta. Korkein johtaja on myös asevoimien ylipäällikkö. Vaaleilla valittu presidentti toimii ikään kuin pääministerinä, jonka kaikki päätökset korkein johtaja voisi periaatteessa kumota.