Jussi Joentausta

Oikeistopopulistinen Sipilän hallitus aikoo aloittaa sosiaaliturvan uudistamisen. Tuskin epätoivottavampaa uudistajaa voisi löytää kuin nykyinen hallitus. Hallitus on leikannut perusturvasta, eläkkeistä, lääkkeistä ja työttömyysturvasta sekä pienpalkkaisilta kiky-sopimuksen kautta. Kaikki nämä leikkaukset kohdistuvat heikoimmin ansaitseviin.

Mitä tällaisia päätöksiä tekevältä hallitukselta voi odottaa sosiaaliturvan uudistamiseksi?

Muutostarvetta perustellaan sillä, että työ muuttuu sirpaleisemmaksi ja osa pitkistä työurista jää historiaan. Muutostarvetta on, sillä sosiaaliturva on täynnä aukkoja, kannustinloukkuja ja väliin putoamisia tapahtuu.

Hallitus nostaa varmasti sosiaaliturvan vastikkeellisuuden taas esiin. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen avasi jo keskustelun: hän haluaa lakkauttaa vastikkeettoman sosiaaliturvan.

Vastikkeellisuus on ollut kokoomuksen tavoitteissa jo 90-luvun laman ajoilta. Ollessaan Kataisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) esitti vastikkeettoman sosiaaliturvan poistamista.

ILMOITUS

Hän esitti, että tuensaajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan. Mahdollisina sosiaaliturvalla työllistäjinä hän piti kuntia, yrityksiä ja erilaisia työpajoja. Vastikkeellisuusvaatimus nostatti vastalauseiden myrskyn.

Tähän suuntaan on kuitenkin edetty erilaisten nimelliskorvauksella palkattujen harjoittelu- ja kuntoutustöiden kautta. Edelleenkään vastikkeellisella sosiaaliturvalla ei ole kansalaisten kannatusta.

Suomessa on noin 600 000 köyhyysrajalla elävää ihmistä. Heidän tilanteensa parantaminen tulee olla sosiaaliturvan ykköstavoite. Ensisijainen sosiaaliturva on liian alhaisella tasolla, mistä johtuen viimesijaisen toimeentulotuen varassa elää pysyvästi kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Sosiaaliturvaa tulee kehittää perustulon suuntaan. Yhdellä harppauksella perustuloon päätymiselle ei näytä olevan poliittisia edellytyksiä. Sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä tulee luoda askelmerkit, miten perustuloon edetään ja miten sillä korvataan ensivaiheessa harkinnanvaraista sosiaaliturvaa.

Nöyryyttävästä kontrollista pitää päästä eroon. Hallitus kulkee kuitenkin juuri päinvastaiseen suuntaan lisäämällä työttömyysturvaa saavien kontrollia.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi