Wikimedia Commons/Xiripitimdebenguela

Syyttäjä pitää poliisien väitteitä hyökkäyksestä poliisiasemalle perättöminä.

Lissabonilaisen poliisiaseman koko miehistö eli 18 poliisia joutuu oikeuteen syytettynä kidutuksesta, laittomista vangitsemisista, valtuuksien ylittämisestä ja virkavelvollisuuksien rikkomisesta.

Poliisien epäillään rikkoneen lakeja rasististen motiivien takia, ja raskaita syytteitä pidetään ennakkotapauksena Portugalissa.

Valtakunnansyyttäjän virasto ilmoitti tiistaina, että syytteet liittyvät helmikuussa 2015 sattuneeseen tapaukseen, jossa poliisit pahoinpitelivät kuutta mustaihoista nuorta miestä.

Poliisien epäillään rikkoneen lakeja rasististen motiivien takia.

Miehistä oli ensin pidätetty yksi ja loput viisi sen jälkeen kun he olivat menneet Alfragiden poliisiasemalle kysymään pidätyksen syytä. Miehet tulivat Alfragiden naapurista, Cova da Mouran lähiöstä.

Nöyryytystä ja pahoinpitelyä

Miehiä pidettiin pidätettyinä 48 tuntia. Heitä nöyryytettiin, potkittiin ja hakattiin, ja yhtä ammuttiin lähietäisyydeltä kumiluodeilla jalkaan.

ILMOITUS

Uhrit olivat tapahtuman aikaan 23–25-vuotiaita.

Poliisit väittivät, että ensimmäinen pidätetyistä vastusti pidätystä, minkä jälkeen kymmenet nuoret miehet yrittivät väkivalloin tunkeutua poliisiasemalle vapauttamaan ystäväänsä.

Syyttäjän tutkimusten mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa. Kaikki kuusi pahoinpitelyn uhria on jo aiemmin vapautettu kaikista syytteistä.

Syyttäjän mukaan poliisi on tapahtumia peitelläkseen myös väärentänyt asiakirjoja ja todistajien lausuntoja.

Kaksi poliiseista on aiemmin saanut tapauksesta lievän rangaistuksen. Kaikki ovat saaneet jatkaa työtään samalla poliisiasemalla.

Tapauksesta kertoo blogissaan Lissabonissa asuva suomalainen toimittaja ja tutkija Anna Pöysä. Pöysä myös kirjoitti tuoreeltaan tapauksesta Kansan Uutisten nettilehdessä helmikuussa 2015.