Lehtikuva/Mohammed Huwais

Laura Lodenius arvostelee (Kansan Uutiset 12.7.2017) Arabiemiraatteihin myönnettyyn lennokkien lähetysalustojen vientilupaan liittyvää lausuntoani.

Jemenin tilannetta seuraa YK:n turvallisuusneuvoston asettama Jemenin pakotekomitea. Se raportoi Jemenin tilanteesta vuosittain. Komitea on laatinut kaksi, vuotta 2015 ja 2016 koskevaa, varsin laajaa ja perusteellista raporttia. Molemmissa todetaan selkeästi ihmisoikeuksia rikotun niin Saudi-Arabian johtaman koalition kuin kapinallistenkin toimesta. Komitea ei kuitenkaan asettanut vientikieltoja sen enempää Arabiemiraateille, Jemenille kuin Saudi-Arabian johtamalle liittoumallekaan. Tällaista kieltoa ei ole myöskään asettanut EU.

Viime vuonna koalitio teki kiistatta 10 ilmaiskua siviilikohteisiin. Tämä ei ole millään syyllä hyväksyttävää ja eikä perusteltavissa. Iskut ovat vastoin sodan oikeussääntöjä, kuten Laura Lodenius toteaa. Aseina iskuissa käytettiin hävittäjistä pudotettuja ohjaamattomia tai ohjautuvia pommeja. Pakotekomitean kansainvälisissä raporteissa ei ole millään tavoin viitattu lennokkien olleen mukana näissä iskuissa. Asiaan liittyvässä keskustelussa tähän kuitenkin nähdään olevan mahdollisuus. Tehdyt ilmaiskut eivät useiden henkilöiden operoimaa lennokkijärjestelmää tarvitse. Maalien koordinaatit saadaan satelliiteista, tavallisesta kartasta tai älypuhelimesta.

Monen PKT-yrityksen lailla Robonic on keskittynyt kapeaan huippualueeseen, jolla valmistaa maailman parhaimpiin kuuluvia järjestelmiä. Kehitykseen on investoitu niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Robonicin laukaisualustaa tarjotaan Arabiemiraateille osana eteläafrikkalaisen ja amerikkalaisen lennokkijärjestelmän toimituksia. Molempia lennokkeja käytetään pienistä eroista huolimatta tiedusteluun, aluevalvontaan, meri- ja rajavalvontaan sekä luonnon katastrofien dokumentointiin ja tilannekuvan luomiseen. Lennokkeja ei ole aseistettu. Ei ole mitään perusteita olettaa niitä käytettävän ihmisoikeuksia vastaan. Jos vain haluaa, voi lennokkeja nähdä käytettävän myös tukena inhimillisen hädän ehkäisyssä.

Jos vientiä ei kielletä, onko se silloin hyväksyttävää? Asiaan ei ole joko tai vastausta. Siksi asiaan liittyvän valmistelun pitää olla kaikista näkökulmista tarkasteltuna huolellista ja vastuullista; niin ihmisoikeuksien ja inhimillisyyden kuin suomalaisen työnkin näkökulmasta. Nämä näkökohdat on valmistelussa huolella harkittu.

ILMOITUS

Raimo Jyväsjärvi

Osastopäällikkö

Puolustusministeriö