Reckitt Benckiser (RB) -yritys on jäänyt kiinni härskistä verojen välttelystä kansalaisjärjestö Oxfamin selvityksessä.

RB-yritys on välttänyt kirjanpidollisella tempulla yli 250 miljoonaa euroa yhteisöveroja vuosina 2014–2016. Oxfamin tutkimuksen mukaan RB perusti vuosina 2011–2012 tuotteidensa myynnistä vastaavia yhtiöitä Alankomaihin, Singaporeen ja Dubaihin.

Raportissa ei ole selvitetty RB:n verokikkailun vaikutuksia Suomessa. Sen sijaan esimerkiksi Ranska on menettänyt kolmessa vuodessa noin 80 miljoonaa euroa verotuloja. Suomi menettää vuosittain satoja miljoonia euroja verotuloja kikkailun ja verosuunnittelun seurauksena.

Kolme miljoonaa verokikkailun suunnitteluun

On selvää, etteivät RB:n tapaiset yritykset paranna tapojaan vapaaehtoisesti.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo, että RB:n verojärjestely on tehty muuttamalla yhtiön niin kutsuttua siirtohinnoittelumallia.

– Veroparatiisiin perustettu myyntikonttori ostaa tuotteet halvalla valmistuttajalta ja myy ne kalliilla tuotteita markkinoiville tytäryhtiöilleen. Järjestelyn seurauksena tuotteiden myyntimaihin jää vähemmän verotettavaa tuloa.

– On selvää, etteivät RB:n tapaiset yritykset paranna tapojaan vapaaehtoisesti. Verokikkailun mahdollistavat porsaanreiät tulee tukkia lakien avulla, Vartiala toteaa.

ILMOITUS

Oxfamin raportin mukaan RB:n verojärjestelyt on suunnitellut tilintarkastusyhtiö PwC. Lyhyessä vastauksessaan Oxfamin raporttiin RB on kertonut noudattavansa kaikkia kansallisia verolakeja ja kiistänyt luoneensa veroparatiisijärjestelyn vain veroja välttääkseen.

Finnwatch vaatii, että myös PwC:n kaltaiset aggressiivisia verojärjestelyjä suunnittelevat yritykset tulee saada kuriin. Tässä tärkeässä roolissa on parhaillaan lausuntokierroksella oleva direktiiviehdotus verojärjestelyjen raportoinnista.

Oxfamin raportista käy ilmi, että RB maksoi PwC:lle yli kolme miljoonaa euroa palkkiona veronkiertojärjestelyn suunnittelusta.

Finnwatchin mukaan Suomikin voi puuttua ongelmien juurisyihin toimeenpanemalla eduskunnan käsittelyyn ensi vuonna tulevan veronkiertodirektiivin kunnianhimoisesti. Järjestön mukaan direktiiviin sisältyvää väliyhteisösäännöstä tulisi voida soveltaa myös EU:n sisäisiin verokeidasyhtiöihin siten, että niiden voitot verotetaan emoyhtiön kotivaltiossa.

Kuluttaja voi äänestää jaloillaan

– Yksittäiset kuluttajatkin voivat vaikuttaa äänestämällä kaupassa lompakoillaan. Halpa tuote voi tulla yhteiskunnalle kalliiksi, jos sen myynnistä saaduista voitoista ei makseta veroja, muistuttaa Vartiala.

RB-yrityksen markkinoimista tuotteista monet ovat tuttuja suomalaisillekin, kuten Vanish Gold, Veet, Durex, Finish, Strepsils ja Scholl. Yli 200 maassa toimivan yrityksen liikevaihto on yli kymmenen miljardia.