Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ydinaseettomat maat ajavat ydinaseet kieltävää sopimusta.

Suomi ei osallistunut New Yorkissa järjestettyihin ydinaseet kieltävän sopimuksen neuvotteluihin. Viime perjantaina hyväksyttiin YK:ssa maailman ensimmäinen ydinasekieltosopimus.

Ydinaseet ovat olleet ainoa ja viimeinen joukkotuhoase, jota ei ole kielletty kansainvälisellä sopimuksella.

Suomi ei ollut edes tarkkailemassa

Suomi ei ollut paikalla edes tarkkailemassa neuvotteluita, mistä suomalaiset rauhanjärjestöt ovat olleet tyrmistyneitä.

Ydinasekieltosopimuksesta äänesti 124 maata, sopimuksen puolesta 122 maata.

Rauhanjärjestöjen mielestä Suomella olisi ollut neuvotteluissa hyvä tilaisuus vaikuttaa sopimuksen sisältöön ja osoittaa aktiivista rauhantahtoaan.

– Nyt Suomen pitäisi viimein osoittaa todellista tahtoa ydinaseriisunnassa ja valmistautua sopimuksen allekirjoittamiseen, sanoo Tarja Cronberg Suomen ICAN-verkostosta. Pohjoismaista Ruotsi osallistui näihin neuvotteluihin.

ILMOITUS

Ydinasevaltiot ulkona

Neuvotteluihin osallistuneilla valtioilla ei yhdelläkään ole omaa ydinasetta. Tavoitteena on muuttaa normia ja stigmatisoida ydinaseiden hallussapito. Allekirjoittavat valtiot eivät anna sijoittaa omalle maaperälleen ydinaseita.

Ydinasekieltosopimuksesta äänesti 124 maata, joista sopimuksen puolesta oli 122 maata, Hollanti yksin vastaan ja Singapore äänesti tyhjää. Neuvotteluihin osallistui 129 maata.

Ydinasekieltosopimus avautuu allekirjoituksille syyskuussa, jonka jälkeen valtioiden on myös ratifioitava se. Sopimus astuu voimaan määräajan kuluttua siitä, kun 50 valtiota on ratifioinut sen.