Lehtikuva/Markku Ulander

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen kulmakiviä hallituksen kaavailuissa oli kesäkuun loppuun asti kaiken alan toiminnan yhtiöittäminen. Kunnes perustuslakivaliokunnan lausunnon aattona se ei sitä enää ollutkaan.

Sote-uudistus on varsin moniosainen fiasko ja farssi. Sotkuinen prosessi alkoi ennen nykyistä hallitusta, mutta eivät sen poliittiset käänteet ole käyneet kuin alamäkeä Sipilän johdossa.

Prosessi on sekä huvittava että paljastava — pääministerin ja ehkä hänen avustajakuntansa käsitys niin asiantuntijatyöstä kuin lainvalmistelusta poikkeaa aika lailla totutusta. Mutta sosiaali- ja terveyspalvelut ovat aivan liian tärkeitä, jotta ylimielinen katsomosta huutelu olisi sopiva reaktio niin oppositiolle kuin asiantuntijoille.

Kyse on itsenäisyyden ajan suurimmasta institutionaalisesta muutoksesta, joka koskettaa palveluiden käyttäjinä meitä kaikkia.

Hallituksen julkinen reagointi niin uudistusten sisältöjen kuin aikataulujen osalta osoittaa, että asiantuntijalausuntoja ei oteta todesta. Onneksemme eduskunta ja myös monet mediat ovat kiitettävästi käyttäneet asiantuntijoita apunaan.

Periaatteessa toki kannatan sitä, että arvot ohjaavat politiikan sisältöä. Laajamittaista yhtiöittämistä koskevia suunnitelmia ei kuitenkaan kokoomuksen viime eduskuntavaalien vaaliohjelmasta löydy. Äänestäjille on täytynyt tulla yllätyksenä, että puolue haluaa — tai ainakin kesäkuun loppuun asti halusi — käytännössä lakkauttaa perinteisen julkisen toiminnan sote-alalla.

ILMOITUS

Kyse on itsenäisyyden ajan suurimmasta institutionaalisesta muutoksesta, joka koskettaa palveluiden käyttäjinä meitä kaikkia. Muutokset kohdistuvat tietenkin myös satoihin tuhansiin työntekijöihin, joista valtaosa on naisia.

Paras tapa edetä olisi keskeyttää sote-uudistus ja järjestää uudet eduskuntavaalit, joihin puolueet veisivät pitkälle valmistellut omat ehdotuksensa. Näin tuskin käy.

Vaihtoehtoisesti tulisi teettää laajamittainen ja perusteellinen uudistuksen sisällön tarkistus johtavilla sosiaali- ja terveyspolitiikan sekä juridiikan asiantuntijoilla. Epäilen, että hallituksen aikataulupakkomielle ja syvään juurtunut asiantuntemuksen vähättely tulee estämään tällaisen kriittisen, mutta potentiaalisesti rakentavan väliarvion.