Lehtikuva/Olga Maltseva

Tällä vuosituhannella Venäjän poliisi on saanut kiinni seitsemän kodittomia murhannutta ryhmää.

Keskiviikkona 21.6. valamiehistö totesi syyllisiksi viisi jäsentä ryhmästä, joka on murhannut ainakin 15 koditonta tai päihtynyttä Moskovan alueella. Venäjän facebookin VK:n viharyhmien kautta toisiinsa tutustunut ryhmä toimi 2014–2015.

Viranomaiset pääsivät ryhmän jäljille liittämällä jäsenten matkapuhelimet murhapaikkojen lähellä sijainneisiin tukiasemiin. Tekijät myös tunnustivat murhat, vaikka yrittivätkin vierittää syyllisyyttä toistensa harteille.

Tuomitseminen viivästyy, koska neljääntoista murhaan osallistunut 20-vuotias Pavel Vojtov ja yhteen murhaan osallistunut 21-vuotias Vladislav Karatajev lähetettiin mielentilatutkimuksiin. Kolme viidestä ryhmän jäsenestä oli murhia tehdessään teini-ikäisiä, seitsemästä murhasta tuomittu vanhin jäsen Jelena Lobatševakin on nyt vasta 25-vuotias.

Kodittomat ovat yksi Venäjän äärioikeiston perinteisistä kohteista siirtotyöläisten, ulkomaalaisten opiskelijoiden, poliittisten vastustajien ja seksuaalivähemmistöjen lisäksi.

Kodittomat ovat yksi Venäjän äärioikeiston perinteisistä kohteista siirtotyöläisten, ulkomaalaisten opiskelijoiden, poliittisten vastustajien ja seksuaalivähemmistöjen lisäksi.

ILMOITUS

Tällä vuosituhannella Venäjän poliisi on saanut kiinni seitsemän muuta kodittomia murhannutta ryhmää. Monet Moskovan jengin uhreista eivät kuitenkaan olleet kodittomia, vaan satunnaisia humaltuneita kansalaisia.

Ryhmän äärioikeisto-sympatioista ei ole epäilystä. Vojtov tuomittiin vuonna 2012 Latviassa ilkivallasta Riian juutalaisella hautausmaalla, Karatajev on tatuoinut itseensä hakaristin. Kesällä 2014 Vojtov, Karatajev ja kolmas tuomittu, 19-vuotias Maksim Pavlov yrittivät liittyä äärioikeiston suosimaan ukrainalaiseen Azov-vapaaehtoispataljoonaan, mutta eivät onnistuneet.

Media ei juurikaan kiinnittänyt huomiota murhien poliittisiin syihin. Tämä ei yllätä.

Viime viikon torstaina mies yritti ajaa väkijoukkoon moskeijan edessä Pariisissa ja ilmoitti motiivikseen halun kostaa Isisille. Poliisi väitti, ettei ”mikään teossa viittaa terrorismiin”.

Toissa viikolla tapahtui samanlainen isku Lontoossa, mikä myös pitkälti ohitettiin olankohautuksella. Tällä viikolla uutisoitiin Georgia State Universityssä tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan islamistiset iskijät saavat Yhdysvalloissa keskimäärin 449 prosenttia enemmän julkisuutta kun muut.

Venäjällä joidenkin ihmisryhmien tapetuksi tuleminen huolestuttaa toisia vähemmän, mutta niin se on länsimaissakin.