Lehtikuva/Adem Altan

Euroopan parlamentti varoittaa, että jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa voivat keskeytyä.

Turkin jäsenyysneuvottelut on keskeytettävä, mikäli ehdotetut muutokset perustuslakiin toteutetaan, varoittivat Euroopan parlamentin jäsenet torstaina.

Ehdotetut muutokset ovat EU-jäsenyysvaatimusten vastaisia, todetaan parlamentin äänin 447–64 (tyhjiä 97) hyväksymässä päätöslauselmassa.

EU-parlamentti on huolissaan Turkin kehityksestä oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien, lehdistönvapauden sekä korruption torjunnan suhteen.

Turkin jäsenyysneuvottelut on keskeytettävä, mikäli ehdotetut muutokset perustuslakiin toteutetaan.

Parlamentti tuomitsee presidentti Recep Tayyip Erdoğanin esityksen kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen kyseenalaistaisi Turkin jäsenyyden Euroopan neuvostossa ja johtaisi EU-jäsenyysneuvottelujen loppumiseen välittömästi.

Euroopan parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenmaita keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos se panee perustuslakipaketin täytäntöön muuttumattomana.

ILMOITUS

Suhteeton reaktio kaappausyritykseen

EU-parlamentti tuomitsee kesän 2016 vallankaappausyrityksen. Samalla se huomauttaa, että Turkin hallituksen vastaus kaappausyritykseen oli suhteeton ja johti virkamiesten ja poliisien joukkoirtisanomiseen, median laajamittaiseen sulkemiseen, toimittajien, tuomareiden ja ihmisoikeuksien puolustajien pidätyksiin sekä koulujen ja yliopistojen sulkemiseen.

Vaikka päätöslauselma kehottaakin keskeyttämään jäsenyysneuvottelut, tunnustetaan siinä kuitenkin EU:n ja Turkin välisten suhteiden tärkeys. Parlamentti tukee Turkin ja EU:n välisen tulliliiton vahvistamista ja kehottaa ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sisällyttämistä sopimukseen.

Euroopan parlamentti suunnittelee tilapäisen valtuuskunnan lähettämistä Ankaraan parlamenttien välisen vuoropuhelun jatkamiseksi.