All Over Press/Ismo Pekkarinen

Liiallinen kuumassa työskentely ei sovi ihmiselle. Kuumuus kuormittaa elimistöä ja heikentää suorituskykyä. Kuumatyön katsotaan alkavan, kun ilman lämpötila työympäristössä ylittää 28 astetta.

Kesän ulkotöissä kovalle kuumuudelle altistuvat muun muassa asfaltti- ja kattotyöntekijät. Myös ajoneuvojen ja koneiden ohjaamot voivat kuumentua, ellei niissä ole riittävää ilmastointia. Suojavarusteet ja raskas työ saattavat aiheuttaa kuumakuormaa viileässäkin ympäristössä.

Sydän joutuu koville

Sydämen kuormitus kasvaa aina kuumassa työskenneltäessä, koska elimistön viilentämiseksi iholle ohjautuu verta sitä enemmän, mitä kuumempi ympäristö on ja mitä raskaampaa työtä tekee.

Myös lihasten verenkierto voi vähentyä, jolloin lihakset väsyvät nopeammin. Jos aivojenkin lämpötila nousee, kehittyy väsymys myös keskushermostotasolla, mikä heikentää suorituskykyä ja voi aiheuttaa uupumuksen ja työn keskeytymisen.

Työterveyslaitoksen asiantuntija Matti Leikas varoittaa aurinkoaltistuksesta ulkotyössä. Auringonpistoksen aiheuttaa päähän ja niskaan kohdistuva voimakas lämpösäteily.

ILMOITUS

– Kymmenen minuuttia tunnissa pitäisi viettää varjossa, Leikas opastaa.

Muista juoda

Kovassa kuumuudessa lämpöä poistuu elimistöstä vain höyrystyneen hien muodossa. Runsas hientuotanto vaikeuttaa elimistön neste- ja suolatasapainon ylläpitoa.

Tutkijoiden mukaan kuumaan tottunut työntekijä pystyy tuottamaan hikeä noin 600–1000 grammaa tunnissa. Matti Leikas kehottaa kuumassa työskenteleviä juomaan, koska jos menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu.

– Kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä.

Jano on tutkijoiden mukaan huono mittari. Nestetasapainon seurannassa painon seuranta on fiksumpi tapa.

Yli 3 prosentin painon lasku heikentää selvästi lihasvoimaa, yli 4 prosentin pudotus puolestaan kestävyyttä. Jos paino laskee yli 6 prosenttia, henkeä uhkaavan lämpöhalvauksen vaara on todellinen.

Runsas hikoilu kuumassa ärsyttää myös ihoa ja altistaa erilaisille ihomuutoksille ja -sairauksille.

Nestetasapainoon vaikuttavan hormonitoiminnan muuttuminen kuumassa voi aiheuttaa myös turvotusta alaraajoissa. Liikapaino ja korkea verenpaine lisäävät turvotuksen mahdollisuutta käsissä ja alaraajoissa.

– Ulkotöissä suojaamaton iho altistuu auringon UV-säteilylle ja palovammoille.