Lehtikuva/Jussi Nukari

Hallituksen tuki hupeni juuri yhdellä kansanedustajalla, kun Kike Elomaa loikkasi uudelleen.

Torstaina julkaistiin ensimmäiset puoluegallupit sen jälkeen kun perussuomalaiset hajosi kahteen osaan. Luvut ovat kuitenkin niin ristiriitaiset, ettei niistä voi tässä vaiheessa päätellä kuin yhden asian: jakojäännöksistä alkuperäiset perussuomalaiset on huomattavasti soinilaisten uutta vaihtoehtoa suositumpi.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän mittauksen mukaan perussuomalaiset jopa nostivat kannatustaan edellisestä. Perussuomalaiset sai nyt 9,7 prosentin kannatuksen, missä lisäystä on 0,7 prosenttiyksikköä. Uusi vaihtoehto olisi pienin eduskuntaryhmä 2,3 prosentin kannatuksella.

Edellisessä Ylen mittauksessa vasemmistoliitto ja perussuomalaiset olivat lähes tasoissa. Nyt vasemmistoliiton kannatus laski 0,8 prosenttiyksikköä 8,0:aan.

Ylen tutkimukseen kyselyt tehtiin 13.–20.6. eli kokonaan perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

HS:n kysely pääosin ennen hajoamista

Kantar TNS:n Helsingin Sanomille tekemässä tutkimuksessa perussuomalaisten kannatus tuli jyrkästi alas ja jäi 6,1:een. Uudelle vaihtoehdolle eli Siniselle tulevaisuudelle kannatusta riitti 3,9 prosenttia mikä on enemmän kuin kristillisdemokraateilla.

ILMOITUS

Helsingin Sanomien kyselyn heikkous on siinä, että kyselyt tehtiin 22.5.–16.6. 2 232 haastatellusta vain 400:aa kuultiin perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Vasemmistoliiton kannatus HS:n kyselyssä oli 8,6 prosenttia.

Muiden puolueiden osalta tutkimukset ovat samaa mieltä siitä, että kokoomus on suurin puolue runsaan 21 prosentin kannatuksella, keskusta kolmas noin 17 prosentilla ja vihreät neljäs noin 15 prosentilla.

SDP:lle HS mittasi 19 prosenttia, Yle vain 17,1.

Ylen tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä, HS:n 2 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurimpien puolueiden kohdalla.

Hallituksen enemmistö vaakalaudalla

Torstaina puolueiden välillä tapahtui muutakin liikehdintää, sillä kansanedustaja Kike Elomaa loikkasi takaisin perussuomalaisiin. Hän sanoi tehneensä hätiköidyn päätöksen ja saaneensa palauteryöpyn äänestäjiltään loikatessaan viime viikolla Uuteen vaihtoehtoon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho antoi aamun tiedostustilaisuudessa muille kansanedustajille kesäkuun loppuun aikaa palata takaisin, jos he haluavat välttää erottamisen puolueesta.

Elomaan tuplaloikka tietää vaikeita aikoja Juha Sipilän hallitukselle. Sen takana on enää 105 kansanedustajaa, käytännössä vain 104, koska eduskunnan puhemies Maria Lohela ei saa äänestää.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!