Lehtikuva/Markku Ulander

SDP:n ehdokaspula seuraaviin presidentinvaaleihin kääntyi lyhyessä ajassa ehdokasruuhkaksi. Sosialidemokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelee tulevissa esivaaleissa ainakin kolme naisehdokasta. He kaikki ovat kansanedustajia.

Tuula Haatainen ilmoitti ehdokkuudestaan tiistaina ja Maarit Feldt-Ranta piti tiedotustilaisuutensa asiasta keskiviikkona aamupäivällä.

Vielä iltapäivän mittaan sosialidemokraattien presidenttiehdokkuudesta lähti kilpailmaan kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero.

– Kun kysyttiin, vastasin tahdon. Presidentinvaali vaatii tasa-arvon puolustajaa, Feldt-Ranta totesi tiedotustilaisuudessaan Hakaniemen Kauppahallissa Helsingissä.

Tarja Halosen ja Sauli Niinistön kantapöydässä hallissa istunut Feldt-Ranta kehui linjaansa viime vuosina pehmentänyttä presidentti Niinistöä.

ILMOITUS

Kaksi ilmoittautunutta ehdokasta tarkoittaa, että SDP järjestää elokuussa esivaalin presidenttiehdokkaastaan.

– Hienoa, että tulee kisa. Kilpailussa erot kirkastuvat. Demokratia tarvitsee vaihtoehtoja, Feldt-Ranta totesi.

Hän aikoo puhua kampanjassaan ainakin pohjoismaisesta yhteistyöstä ja kansainvälisistä ihmisoikeuksista sekä kestävästä kehityksestä.

SDP puoluevaltuusto päättää presidenttiehdokkaasta syyskuun alussa.

Kansakunnan arvojohtaja

Ehdokkuudestaan Turun Sanomien haastattelussa ilmoittanut Tuula Haatainen aikoo nettisivujensa mukaan puolustaa avointa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa, johon ihmiset voivat luottaa.

– Luottamus ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä, Haatainen vakuutti.

Haataisen mukaan tasavallan presidentti ei toimi pelkästään ulko- ja turvallisuuspolitiikan, vaan myös kansakunnan arvojohtajana.

– Tällaisena aikana tarvitaan inhimillistä näkemystä ja maanläheistä otetta. Minulle tärkeää on kansakuntamme eheys. Olen aina toiminnassani pyrkinyt rakentamaan siltoja sinne, missä niitä ei ole ja vahvistamaan niitä siellä, missä ne horjuvat.

– Minulta on kysytty eri tahoilta, olenko valmis lähtemään presidenttiehdokkaaksi ja toimimaan näiden asioiden puolesta. Juuri näiden asioiden vuoksi päätin olla ehdolla.

Viidellä puolueella ehdokas

SDP:n lisäksi ehdokkaansa seuraaviin presidentinvaaleihin ovat nimenneet keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Keskustan ehdokkaana Mäntyniemeen pyrkii kansanedustaja Matti Vanhanen, vihreiden ehdokkaana kansaedustaja Pekka Haavisto, vasemmistoliiton ehdokkaana europarlamentaarikko Merja Kyllönen ja RKP:n ehdokkaana europarlamentaarikko Nils Torvalds.

Nykyisen presidentin Sauli Niinistön taakse kootaan valitsijayhdistystä.

Eduskuntapuolueista presidenttiehdokasta vailla ovat vielä kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset. Myöskään puolueeksi sinisen tulevaisuuden nimellä järjestäytyvä uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän pasmat ovat vielä auki presidentinvaalin suhteen.