Lehtikuva/Isabel Infantes

Maanantain isku lontoolaismoskeijan luona on herättänyt arvostelua hallituksen yksipuolisesta ääri-islamismin vaaran korostamisesta.

Britannian keskeisessä terrorisminvastaisessa ohjelmassa on havaittu, että seurattavien äärioikeiston äärimmäisimpien henkilöiden määrä on lisääntynyt 30 prosentilla vuoden aikana. Asiasta kertoo Independent-lehti.

Poliisi tutkii terrorismina ja murhayrityksinä 47-vuotiaan valkoihoisen Darren Osbornen pakettiautolla varhain maanantaina tekemää iskua Finsbury Parkin moskeijan luona Lontoossa. Iskussa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui 11.

Silminnäkijöiden mukaan Osborne huusi haluavansa tappaa kaikki muslimit.

Äärioikeiston iskuissa selitystä haetaan usein helpommin yksilötasolta.

Poliisin mukaan Osborne ei ollut entuudestaan tuttu turvallisuuspalveluille.

Vuosi sitten äärioikeistolainen Thomas Mair murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin.

ILMOITUS

Äärioikeiston osuus kasvaa

Britannian hallituksen Channel-ohjelma tarkkailee terrorismiin mahdollisesti taipuvaisia henkilöitä. Independentin mukaan tarkkailtavista on nyt lähes kolmasosa äärioikeistolaisia, kun vuosi sitten heitä oli 25 prosenttia.

Samoin on kasvanut terrorismiepäilyjen perusteella pidätettyjen valkoihoisten – jotka yleensä ovat äärioikeistolaisia – määrä. Kun se vuonna 2015 oli 20, viime vuonna se oli 91. Tämä oli 35 prosenttia kaikista tapauksista.

Tilastoissa on myös huomattu, että erilaiset äärioikeistolaiset ja muslimien vastaiset viharikokset ovat lisääntyneet huomattavasti viime kesän brexit-äänestyksen jälkeen.

Hallitusta arvostellaan

Finsbury Parkin iskun jälkeen on jälleen kysytty, miksi Britannian konservatiivihallitus on niin voimakkaasti keskittynyt terrorismintorjunnassa ääri-islamistiseen terrorismiin.

Työväenpuolueen varjosisäministeri Diane Abbott vaati, että hallituksen on tunnustettava terrorismin uhkan tulevan monelta suunnalta.

Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Tim Farron sanoi, että piittaamattomuus äärioikeiston muodostamasta uhkasta on luonut suotuisan kasvuympäristön äärioikeiston iskuille.

Pääministeri Theresa May korosti maanantaina, että Finsbury Parkin isku oli ”aivan yhtä kuvottava” kuin muutkin viime kuukausien terrori-iskut.

Tunnistetaan huonommin

Terrorismiasiantuntija Paul Jackson sanoi Independentille, että äärioikeiston muodostamaa uhkaa ei usein samalla tavalla tunnisteta kuin ääri-islamismin uhkaa, koska sen takana ei ole yhtä järjestöä kuten ääri-islamisteilla Isis.

Jacksonin mukaan English Defence Leaguen ja Britannian kansallispuolueen (BNP) kaltaisista äärioikeiston ryhmistä on lähtöisin sirpaleryhmiä, jotka ovat valmiita äärimmäisiin tekoihin.

Finsbury Parkin tapauksen virittämässä keskustelussa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että ääri-islamistien teot tunnistetaan helpommin järjestäytyneeksi terrorismiksi tai sen inspiroimaksi, kun taas äärioikeiston kohdalla on taipumus etsiä syitä yksilötasolta, ”häiriintyneestä” henkilöstä.