Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Liittyi erityisesti EU-politiikkaan ja maahanmuuttopoliittisiin linjauksiin.

– Kuultuani perussuomalaisten puoluekokouksen päätöksen ajattelin arvoeron hallituspuolueiden välillä kasvaneen merkittävästi henkilövaihdosten vuoksi, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) perusteli hallitusyhteistyön päättämistä puolueen kanssa.

Sipilä antoi maanantaina pääministerin ilmoituksen viime viikon hallitushässäkästä, jonka päätteeksi maanantaina Siniseksi tulevaisuudeksi itsensä nimenneet entiset perussuomalaiset jatkavat hallituksessa.

– Arvoero hallituspuolueiden välillä oli kasvanut niin suureksi, että oli ilmeinen riski, ettei siltä pohjalta enää pystytä löytämään ratkaisuja eteen tuleviin asioihin. Erityisesti tämä riski liittyi EU-politiikkaan ja maahanmuuttopoliittisiin linjauksiin. Hallitus on myös sitoutunut länsimaiseen demokratiaan, oikeusvaltioperiaatteeseen ja jakamattomaan ihmisarvoon.

Sipilä sanoi, että uusien hallitusneuvotteluiden piti alkaa tiistaina kello 18. Niitä ei tarvittu, kun jo iltapäivällä 20 perussuomalaisten kansanedustajaa erosi eduskuntaryhmästä ja perusti uuden. Sen nimeksi annettiin aluksi Uusi vaihtoehto, mutta maanantaina he rekisteröivät nimen Sininen tulevaisuus.

Sipilä sanoi maanantaina, että hänen tiedossaan oli eduskuntaryhmässä kasvanut liikehdintä.

– Hallituskokoonpanossamme on tapahtunut vuoden 2015 jälkeen neljä yksittäistä muutosta. Näillä muutoksilla ei ollut vaikutusta strategiseen hallitusohjelmaamme. Ei ole nyt käsittelyssä olevalla parlamentaarisen pohjan muutoksellakaan. Runsaan kahden vuoden hallitustaival ei ole muuttanut ajatuksiamme strategisesta hallitusohjelmastamme. Eikä tämä uusikaan vaihe muuta. Samoja asioita ja samoja tavoitteita haluamme edelleen ja niitä viemme vahvasti eteenpäin, Sipilä sanoi, ja kehui taloudessa tapahtunutta käännettä.