Kanadalaisen dokumentin Guantanamon kasvatti (Guantanamo’s Child: Omar Khadr, 2015) keskiössä on Kanadan kansalainen Omar Khadr (s. 1986). Alussa selvitetään, miten hän joutui Kanadasta Afganistaniin ja siellä erään tulitaistelun jälkimainingeissa 15-vuotiaana lapsisotilaana amerikkalaisten vangiksi.

Patrick Reedin ja Michelle Shephardin ohjaama tärkeä ja vaikuttava dokumentti tekee tutuksi vähemmän kadehdittavaa tosielämän selviytymistarinaa.

Khadr itse tuntuu välttäneen yli kymmenen vuoden vankeuden aikana sekä pahimmat psyykkiset vauriot että katkeroitumisen. Kun hän toteaa, että kaikelle on syynsä, siitä on hyvä pitää kiinni dokkaria katsoessa.

”Aika rajua kohdella ihmisiä sillä tavoin.”

Asian kiteyttää hyvin Kanadan entinen tiedustelupalvelun vastavakoilun päällikkö Geoffrey O’Brian. Hänen mielestään Khadr kuuluu vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskun oheisuhreihin.

Faktamateriaali on erittäin kiintoisaa ja monilta osin hätkähdyttävää, ja kokonaisuus tältä pohjalta paljon kertova.

ILMOITUS

Asioita kertaavien amerikkalaisten joukosta erottuu Afganistanissa sijainneen Bagramin kuulustelukeskuksen legenda, ”Hirviöksi” kutsuttu Damien M. Corsetti. Hänen avoimuutensa on ihailtavaa ja katumus ilmeisen vilpitöntä.

Corsetti oli vasta vähän yli kaksikymppinen 2000-luvun alun Bagram-päivinään. Niistä kuullaan tarkempaa muisteloa sekä hänen että kuulusteltujen suulla (vesi- ja äänikidutukset, seksuaalinen nöyryyttäminen, koirat).

Hän myös tarkentaa olosuhteita, kun vangit siirrettiin lentoteitse Guantanamoon. Suora sitaatti häneltä: ”Aika rajua kohdella ihmisiä sillä tavoin”.

Guantanamon kasvatti
TV1 su 18.6. klo 22.45. Areena 30 päivää.