Yle Kuvapalvelu

Wikileaks, Edward Snowden ja tapaus Pentagonin paperit tunnetaan, mutta ei juurikaan sitä, mitä tapahtui 8. maaliskuuta 1971 lähellä Philadelphiaa sijaitsevassa Median pikkukaupungissa. Asiaa selvittää Johanna Hamiltonin tuottama ja ohjaama amerikkalaisdokumentti 1971 (2014).

Mainittuna maaliskuun myöhäisiltana kahdeksan enimmäkseen vasta parikymppisen nuoren aktivistin joukko toteutti murtonsa paikalliseen FBI:n aluetoimistoon.

Kysymys oli tietoisesti poliittisesta teosta, suoran toiminnan protesti tuolloista Vietnamin sotaa kohtaan. Lähtökohtana oli se, että kutsuntojen vastainen liike oli tuolloin FBI:n erityisenä silmätikkuna.

Tapaus paljasti, miten laajasti FBI vakoili tavallisia amerikkalaisia.

Erään joukon jäsenen mukaan tarkoitus oli aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa ”sotakoneistolle”, kuten hän asian hieman itseironisesti ilmaisee. Eräs toinen puolestaan kertoo motiiveistaan, että oli aika siirtyä mielenosoituksista väkivallattoman väliintulon aktivismiin. Joukon johtohahmoksi nostetaan rauhan aktivisti, fysiikan ja matematiikan professori William C. ”Bill” Davidon (1927–2013).

Murrolle valittiin ovela ajankohta: illalla oli iso mediatapahtuma, Muhammad Alin ja Joe Frazierin ammattinyrkkeilyn raskaansarjan MM-ottelu. Ajoitus meni nappiin, ja osansa onnistumisessa oli myös tuolloisella teknologian tasolla ja nykymittapuun mukaan alkeellisilla turvallisuusjärjestelyillä.

ILMOITUS

Murron tekijöitä ei saatu koskaan kiinni, dokumentissa he kertovat motiiveistaan ja käyvät seikkaperäisesti läpi prosessia, josta nousi Yhdysvalloissa iso kohu. Sillä oli merkittäviä seurauksia: The Washington Post -lehden käsiinsä saamista ja julkaisemista varastetuista asiakirjoista kävi ilmi, etteivät ne käsitelleet rikoksia, vaan poliittista toimintaa.

Tapaus ylipäänsä paljasti, miten laajasti FBI (”laitos, jota presidentitkin pelkäsivät”) vakoili tavallisia amerikkalaisia. FBI:n tuolloisen toiminnan kyseenalaisuuden laajamittaisuus tulee dokumentissa esiteltävän aineiston valossa selkeästi todistetuksi.

Haastattelujen lisäksi runsas ja monipuolinen filmimateriaali luovat todistusvoimaista ajankuvaa. Mukana on myös aika hauska dramatisoitu osuus, jossa joukon naispuolinen jäsen käy ”tiedustelukeikalla” murtokohteessa.

Dok: 1971
Teema Fem su 18.6. klo 22.00. Areena 30 päivää.