Lauri Hannus

Maailmankuulun taloustieteilijän, Columbian yliopiston kestävän kehityksen ja terveyspolitiikan professorin Jefferey Sachsin mielestä markkinatalous ei sovi terveydenhuoltoon, sillä se tarkoittaa epätasa-arvoa, mahdollisuutta monopolien syntymiselle ja kustannusten paisumista.

Vielä huonommin markkinatalous soveltuu sosiaalipalveluihin. Hallitus on varoituksista huolimatta sosiaali- ja terveysuudistuksessa ohjaamassa venettä väärään eli markkinataloussuuntaan.

Pääosin julkisen vallan toimesta olemme tähän asti tuottaneet korkeatasoiset terveyspalvelut EU-maihin ja jopa muihin Pohjoismaihin verrattuna kustannustehokkaasti, sillä satsauksemme terveydenhuoltomenoihin on ollut noin 9,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Olemme tähän asti tuottaneet korkeatasoiset terveyspalvelut kustannustehokkaasti.

Markkinatalousmaassa Yhdysvalloissa terveydenhuolto on monopolisoitu puoliyksityiseen järjestelmään, joka on noin tuhat miljardia kalliimpi kuin sen pitäisi olla. Kustannukset ovat noin 17 prosenttia bkt:sta eli lähes kaksinkertaiset Suomeen verrattuna. Laatuakin sopii epäillä.

Suomalaisen terveydenhuollon pullonkaulat ovat perusterveydenhuolto ja sen heikko yhteys erikoissairaanhoitoon. Ne olisivat olleet ja ovat korjattavissa pienillä satsauksilla. Hyvää järjestelmää ei pitäisi pikkuvikojen takia romuttaa.

Taito Taskinen
Kuopio