Yle Kuvapalvelu

Nicolas Cage on herra ja ylhäisyys Andrew Niccolin käsikirjoittaman ja ohjaaman toiminnallisen jännärin Lord of War (2005) suuren luokan asekauppiaana.

Cagen aktiivisesti tapahtumia kommentoiva, kuvan ulkopuolinen kertojanääni lujittaa muotokuvaa miehestä, jolla on hallussaan elämän ja kuoleman avaimet maailman kriisi- ja sotapesäkkeissä.

Lähemmän tarkastelun kohteeksi joutuu Liberia, joka on kuvattu aavemaisen väkivaltaiseksi rappion kohduksi. Diktaattori Baptistea esittävän Eamonn Walkerin yhdennäköisyys maan oikeaan ex-hallitsijaan Charles Tayloriin on huomattava.

Elokuvan pohja on saatu viiden asekauppiaan haastatteluista.

Lord of Ward yhdistelee todistusvoimaisesti faktaa ja fiktiota, pohjat on saatu viiden asekauppiaan haastatteluista. Laajempi juttu elokuvan todellisista taustoista löytyy jutusta Ukrainan asevarastojen puhidstus oli maailman suurin ryöstö.

Elokuvan motoksi kelpaisi eräässä kohtauksessa kuultava repliikki: ”Kylmän sodan päättyminen merkitsi maailmanlaajuisen asekaupan kuumentumista”.

ILMOITUS

Neuvostoliiton romahtaminen saa päähenkilön, ukrainalaisten emigranttien jälkeläisen Juri Orlovin riemastumaan.

Dimitri-setä on neukkukenraali, hän avaa suhteillaan sukulaispojalle taivaan portit. Aseille riittää yllättäviä ostajia, kuten eversti Southernin salaperäinen hahmo osoittaa.

Lord of War on aiheeltaan erittäin kiinnostava elokuva ja myös puhdasverinen Hollywood-tuote: bisnestä, politiikkaa, rikosta ja perhe-elämää yhdistellään Kummisetien ja Mafiaveljien innostamina sähäkän trillerin muotoon.

Sitkeää Interpol-agenttia näyttelee Erhan Hawke, asekauppiaan mallivaimoa Bridget Moynahan.

Lord of War
MTV3 pe 16.6. klo 22.35.