Lehtikuva/Jussi Nukari

Jussi Halla-ahon puhe maahanmuuttajista ”esteettisenä haittana” oli viimeinen pisara. Silti vielä kuukausi myöhemmin kaikki puheenjohtajaehdokkaat korostivat olevansa Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla.

Hallituksessa eri toimintavaihtoehdoista sen varalle, että perussuomalaisten puheenjohtajaksi valitaan Jussi Halla-aho keskustelivat niin perussuomalaiset, kokoomuslaiset kuin keskustalaisetkin, kertoo Lännen Media.

Toimittaja Lauri Nurmi uutisoi viikkoa ennen perussuomalaisten puoluekokousta, että Halla-ahon valinnan jälkeen eduskuntaryhmästä irtautuisi noin 20 kansanedustajaa, jotka jatkavat hallituksessa. Näin viime tiistaina myös tapahtui.

Uudessa jutussa Nurmi kirjoittaa, että aktiivisimpia keskusteluissa olivat perussuomalaisten ja kokoomuksen sisäpiirit, mutta myös keskustalaiset, pääministeri Juha Sipilä mukaan lukien, olivat tietoisia mahdollisuudesta, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuisi kahtia.

Kiristäjät ulos hankkeesta

Perussuomalaisten piirissä ulos hankkeesta rajattiin ne yhdeksän kansanedustajaa, jotka maaliskuussa vaativat kiristämään maahanmuuttopolitiikkaa vastineeksi tuestaan sote-uudistukselle.

Lännen Median mukaan aluksi ajatuksena oli, että maltillinen enemmistö heittäisi halla-aholaiset kansanedustajat ulos eduskuntaryhmästä ja mahdollisesti erottaisi puolueesta.

ILMOITUS

Varasuunnitelma touko-kesäkuun vaihteessa

Jo toukokuun alkupuolella soinilaiset tulivat johtopäätökseen, että eivät voi toimia Halla-ahon johtamassa puolueessa. Viimeinen pisara oli Halla-ahon kuvaus Lapissa maahamuutosta käymistään keskusteluista puheenjohtajatentissä 6. toukokuuta.

– Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta, Halla-aho sanoi.

Avoimen rasistista ”esteettinen haitta” -viittausta on Lännen Median mukaan kuvailtu hallituslähteistä viimeiseksi sinetiksi Halla-ahon torjumiselle.

Silti vielä kuukausi myöhemmin puheenjohtajatenteissä kaikki ehdokkaat vakuuttivat olevansa Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla maahanmuutosta.

Varasuunnitelma hallituksen jatkamiseksi syntyi touko-kesäkuun vaihteessa. Keskusteluihin osallistui myös Timo Soini.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!