Lehtikuva/Jussi Nukari

Vajaa kaksi vuotta ennen eduskuntavaaleja puoluekenttä mullistui jälleen kerran perussuomalaisten vuoksi. Vuoden 2011 eduskuntavaalien perussuomalaisten jytkyyn saakka kolmesta suurimmasta puolueesta – keskusta, SDP ja kokoomus – kaksi muodosti hallituksen kärjen.

Perussuomalaisten nousu neljän suurimman puolueen joukkoon johti vuonna 2011 ideologiset rajat ylittävään kuuden puolueen hallitukseen, jossa olivat mukana sekä vasemmisto- että oikeistopuolueet. Tämä hallitus synnytettiin, koska muita vaihtoehtoja ei tuolloin löytynyt. Hallituksen jätti ensin vasemmistoliitto ja myöhemmin vihreät.

Vuoden 2015 vaalien jälkeen haluttiin ideologisesti yhtenäinen hallitus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hehkutti hallituksen alkumetreillä hallituksen olevan lähes yhtä puoluetta. Alkuinnostus muuttui kompuroinniksi: useita isoja lakihankkeita on peruttu, ja soteratkaisu saatiin puristettua vasta Sipilän uhattua hallituskriisillä syksyllä 2015.

Tällä viikolla näyteltiin jälleen arvoton näytelmä, joka söi vakavasti koko politiikan uskottavuutta kansalaisten silmissä.

Kokoomus ja keskusta tyrmäsivät arvopohjan erilaisuuteen vedoten yhteistyön perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vetosivat jakamattomaan ihmisarvoon, inhimillisyyteen, YK:n ihmisoikeuksien julistukseen ja perustuslakiin perustellessaan sitä, miksi yhteistyö ei käy.

ILMOITUS

Kaksi vuotta sitten keskusta ja kokoomus hyväksyivät hallitusneuvotteluissa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa rajusti kiristäneen ohjelman, jota Halla-aho oli ollut kirjoittamassa. Nyt sekä Sipilä että Orpo huomasivat oitis, että pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka on venytetty äärimmilleen, vaikka keskusta ja kokoomus ovat jo olleet kiristämisen takana.

Arvoista puhuminen näyttäytyy juuri niin arvottomana, jopa rienaavana, kuin miltä arvopuheet näyttivät sen jälkeen, kun Sipilä hyväksyi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä loikanneiden kansanedustajien Uusi vaihtoehto -ryhmän hallitukseen.

Jos Sipilä ja Orpo olisivat johdonmukaisia, hallitus muuttaisi maahanmuuttopolitiikkaansa inhimillisemmäksi. Kaikkein kipein asia on perheiden yhdistämisen tiukentaminen.

Hallitus voi todistaa arvopohjansa vastaavan puheitaan inhimillistämällä maahanmuuttopoliittisia linjauksia.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi