Lehtikuva/Tolga Akmen

Kustannuksia on säästetty sekä rakentamisessa että valvonnassa, eikä suosituksia paloturvallisuuden parantamisesta ole pantu täytäntöön.

Kun tornitalo Grenfell Tower keskiviikon vastaisena yönä oli syttynyt tuleen Lontoon Kensingtonissa, monet olivat sitä mieltä, että tällainen suuronnettomuus oli odotettavissa.

Esimerkiksi paikallinen asukasyhdistys oli useaan otteeseen varoittanut 24-kerroksisen rakennuksen paloturvallisuudesta.

Britannian kaupungeissa on paljon korkeita vuokrataloja. Niiden asukkaat ovat usein vähävaraisempaa väkeä, jolla ei vaihtoehtoja ole.

Säästöistä ovat kärsineet erityisesti kunnalliset vuokratalot.

Asuntokriisistä puhuttiin myös ennen viime viikon vaaleja, eikä se koske pelkästään tornitaloja eikä vuokrataloja. Asuntojen hinnat erityisesti Lontoossa ovat kohonneet valtavasti. Kunnalliset vuokratalot puolestaan rapistuvat.

Turvallisuutta parantavaa sääntelyä ei saada läpi parlamentissa, ja olemassa olevien määräysten valvonta on löystynyt. Kustannuksia säästetään sekä rakentamisessa että valvonnassa.

ILMOITUS

Useita suurpaloja

Suurten tornitalojen turvallisuudesta alettiin puhua äänekkäämmin, kun kuusi ihmistä sai surmansa ja yli 20 loukkaantui tulipalossa Lontoon Camberwellissä vuonna 2009.

Seuraavana vuonna paloi tornitalo Southamptonissa, ja silloin sai surmansa kaksi palomiestä.

Syyllisyyskysymysten selvittely on ollut hidasta. Camberwellin paloon liittyvistä laiminlyönneistä määrättiin vuokranantajalle sakkoja vasta viime vuonna.

Sen sijaan kuolinsyyntutkijat ovat antaneet suosituksensa tornitalojen paloturvallisuuden parantamiseksi jo useita vuosia sitten, mutta mitään niistä ei ole pantu toimeen.

Kunnallisia vuokrataloja

Työväenpuolue on nyt muistuttanut, että konservatiivit ovat parlamentissa äänestäneet kumoon asuntojen minimitason parantamista koskevan lakiesityksen. Independent-lehden mukaan vastaan äänestäneistä edustajista 72 oli itse vuokranantajia.

Ongelmat koskevat kuitenkin yksityisten omistamien vuokratalojen lisäksi mitä suurimmassa määrin myös kunnallisia vuokrataloja. Esimerkiksi Grenfell Towerin omistaa kiinteistöyhtiön kautta Kensingtonin ja Chelsean kaupunginosahallinto.

Suur-Lontoon alue on jaettu 32 kaupunginosaan. Osan julkisista palveluista hoitavat kaupunginosat, osan – kuten palo- ja pelastustoimen – Suur-Lontoon hallinto (GLA).

Kaikesta säästetään

Julkiseen palveluun kohdistuvat jatkuvat säästöpaineet ovat vaikuttaneet kaikilla hallinnon tasoilla.

Asiantuntijat ovat esimerkiksi pitäneet tarpeellisina sprinklerien asentamista tornitaloihin. Konservatiivihallitus ei ottanut sitä mukaan rakennuslakiin, koska se olisi nostanut kustannuksia ja hallituksen mukaan näin vähentänyt asuntorakentamista.

Lontoossa on viime vuosina suljettu 10 paloasemaa.

Säästöt vaikuttavat myös säännösten valvontaan. Paikan päällä tehtäviä tarkastuksia on jouduttu vähentämään.

Arvostelijoiden mukaan kaikista säästöistä ja lepsuilusta ovat kärsineet nimenomaan vähävaraisille tarkoitetut asunnot. Kokonaisluvuissa asuntopalot ovat jatkuvasti vähentyneet.

Vaarallinen päällyste

Grenfell Towerin palon syistä ei tietenkään vielä ole varmuutta.

Julkisuudessa on kiinnitetty huomiota, että kuvien perusteella palo näytti leviävän rakennuksen ulkoseiniä pitkin. Tämä on herättänyt epäilyjä, että pari vuotta sitten tehdyssä remontissa uusitulla ulkoseinien pinnoituksella olisi osuutta asiaan.

Ulkoseinät on päällystetty rakenteella, jossa kahden alumiinilevyn välissä on polyetyleeni-muovia. Tällaisen pinnoitteen tiedetään myötävaikuttaneen tuhon leviämiseen ainakin Ranskassa, Australiassa ja Arabiemiraateissa tapahtuneissa tornitalojen paloissa.

Telegraph-lehden mukaan hallitusta – silloin Tony Blairin työväenpuolueen hallitus – varoitettiin tällaisen pinnoitteen vaarallisuudesta jo 1999.

Kymmenettuhannet rakennukset on Britanniassa remonteissa päällystetty samalla rakenteella. Sitä on pidetty edullisena tapana parantaa energiatehokkuutta.