Lehtikuva/Tuomas Savonen

Timo Soini sai mitä tilasi. Kaikille avoin puoluekokous ei ensi kerran mennyt käsikirjoituksen mukaan.

Sitä saa mitä tilaa, oli perussuomalaisten slogan eduskuntavaaleissa. Silloin ei kerrottu, että se koskee vain puoluetta itseään.

Yhtäkkiä kynnyskysymykseksi noussut äärioikeisto on liikoja peittelemättä toiminut perussuomalaisten liepeillä vuodesta 2007 – siis kymmenen vuotta. Silloin Suomen Sisussa tehtiin johtopäätös, että omin voimin eduskuntaan ei pääse, mutta perussuomalaisten siivellä se onnistuu. Näin myös kävi.

Ex-puheenjohtaja Timo Soinille äärioikeiston ja rasistien tuki oli hekottelun asia niin kauan kuin heidänkin äänensä satoivat hänen laariinsa. Se aika päättyi lauantaina. ”Jätin Perussuomalaiset, jota en tunnistanut samaksi puolueeksi puoluekokouksen jälkeen kuin ennen sitä”, hän kirjoitti myöhään tiistai-iltana.

Yhtäkkiä kynnyskysymykseksi noussut äärioikeisto on liikoja peittelemättä toiminut perussuomalaisten liepeillä vuodesta 2007.

Vallankumous, mutta ei kaappaus

Soini ja muut uuvatit ovat huonoja häviäjiä. Perussuomalaisten puoluekokous järjestettiin niin kuin aina ennenkin. Kaikki jäsenet saavat tulla ja äänestää. Tällä on aiemmin ylpeilty, että on suoraa demokratiaa siinä missä vanhoilla puolueilla käyrää. Nyt vain kävi niin, että jäsenistö äänesti Soinin ja muiden ministerien mielestä väärin.

Perussuomalaisista eronneet kansanedustajat vaikuttavat olleen aidosti järkyttyneitä siitä, että heidän puoluekokouksensa juntattiin. Miksi ihmeessä? Kaikkien puoluekokousten ympärillä käydään ankaraa junttausta silloin, kun tiedossa on tiukka henkilövaali. Eikä se ole enää mikään uutinen, että junttaus on siirtynyt myös sosiaaliseen mediaan.

ILMOITUS

Tämä näyttää tulleen täytenä yllätyksenä uuvateille. ”Kyse ei ole henkilövalinnoista vaan kuukausien jopa yli vuoden salaisesta organisoidusta junttatyöstä suljetuilla keskustelupalstoilla”, Soini purkautuu bloginsa uusimmassa kirjoituksessa torstaina.

Voi hellanlettas. Olisiko pitänyt itsekin juntata?

Perussuomalaisista lähteneet eivät ilmeisesti kerta kaikkiaan ymmärtäneet puoluekokousten logiikkaa, koska he eivät ole tätä ennen koskaan olleet oikeassa puoluekokouksessa. Puolueen aiemmat puoluekokoukset olivat ennemminkin kesäjuhlia, joissa Soini esitti lauantaina stand up -komiikkaa ja kukitettiin itse valitsimine varapuheenjohtajineen sunnuntaina.

Kaikilla oli kivaa, koska koolla ei ollut oikeastaan puolue, vaan Timo Soini Fan Club.

Nytkään puoluetta ei ”vallattu”, vaikka vallankumous tuli, koska se tehtiin puolueen omien sääntöjen mukaan.

Lopputulos on hyvä

Soini pääsi kuitenkin päämääräänsä. Ministerikyyti jatkuu näillä näkymillä vaalikauden loppuun. Ja eivätköhän uuvatit järjestä hänelle sen jälkeen imelät läksiäisetkin, kun perussuomalaisten puoluekokouksen vastaanotto jäähyväisille oli viileä.

Ja lopputuloshan on kaikkien kannalta hyvä.

Jussi Halla-ahon alta mureni puolue nopeammin kuin hän ehtii sanoa ”haittamaahanmuutto”.

Perussuomalaiset poliittisena voimana on kuohittu.

Maahanmuuttajien ja vähemmistöjen vihaamisen sijaan he keskittyvät nyt vihaamaan toisiaan.

Äärikansallismielisestä puolueesta ei tule enää suurta, koska Halla-ahon ympärille kerääntyneet ääriainekset karkottavat vähänkin järkevät äänestäjät pois.

Tästä keväästä piti tulla yhtä oikeistopopulistien riemumarssia, mutta toisin kävi. Muualla Euroopassa äänestäjät torjuivat heidät, Suomessa munasivat kaiken ihan itse.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!