Avioliitto koskettaa kirkon perusteita

Kai Sadinmaa

52-vuotias helsinkiläinen
Teologian maisteri ja pappi
Syntyisin Torniosta

Pastori Kai Sadinmaa, maaliskuun alussa heti uuden avioliittolain tultua voimaan vihit kaksi samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon. Oma evankelis-luterilainen kirkkosi ei katsonut tätä hyvällä. Miltä se tuntuu?

Se on surullista. Tilanne on outo: Minä olen kapinallinen, kun noudatan lakia. Kirkko rikkoo lakia ja jopa yllyttää lain rikkomiseen, kun kieltää pappeja suorittamasta velvollisuutta palvella seurakuntalaisia tasapuolisesti.

 

Tunsit kirkon kannan, mutta halusit kuitenkin vihkiä. Miksi?

Mikä minä olen sanomaan ei, jos ihmiset rakastavat toisiaan ja haluavat sitoutua toisiinsa? Tehtävänihän on vahvistaa heidän välinen sitoutumisensa ja rakkautensa. En voi ymmärtää, että siinä olisi jotain pahaa tai se olisi joltakin pois.

Itse tilaisuudessa rituaalin merkitys vahvistui minulle entisestään, kun näin parit, heidän sukulaisensa ja läheisensä ja sen, kuinka suunnattoman tärkeää heille on, että parit tulevat hyväksytyksi osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa.

 

Miten toimit jatkossa?

Heinäkuussa vihin seuraavan kerran samaa sukupuolta olevan parin.

On myös muita pappeja, jotka vihkivät. Nyt kuitenkin vihitään salaa eikä tehdä ilmoitusta tuomiokapituliin. Tätä olen kritisoinut. Jos ilmoituksia tehtäisiin, saisimme aikaan painetta enkä olisi ainoa tapaus. Toisaalta tuomiokapitulissa tiedetään muistakin vihkimisistä, mutta niitä ei oteta käsittelyyn, koska ei ole tehty kantelua. Mielestäni sen velvollisuus olisi ottaa ne käsittelyyn, jos kerran katsotaan, että papit toimivat väärin.

Minun tapaukseni nousi julkisuuteen ja julkisuus on paha asia kirkossa. Siitä tehtiin kaksi kantelua.

 

Eli voi vihkiä, jos siitä ei tiedetä laajemmin?

Juuri näin.

Tuomiokapituli tehnee päätöksensä sinun tapauksestasi elo-syyskuussa. Mitä odotat?

Pahinta olisi, että minulta vietäisiin kokonaan pappisoikeudet. Siihen en usko, mutta sanktio tulee, joko varoitus tai määräaikainen pappisviran menetys. Ne ovat sellaisia rangaistuksia, joille voi hakea purkua hallinto-oikeudessa, joten asia menee varmasti oikeuteen.

 

Mitä jatkossa tapahtuu?

Kirkon on pakko hyväksyä samaa sukupuolta olevien vihkiminen. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Vuotta en pysty sanomaan, mutta lähitulevaisuudessa.

 

Miksi tämä on niin iso asia kirkolle?

Avioliitto koskettaa kirkon perusteita. Heteronormatiivinen ihanne on valettu kirkkoon vahvasti.

 

Kai Sadinmaa

52-vuotias helsinkiläinen
Teologian maisteri ja pappi
Syntyisin Torniosta