Lehtikuva/Jussi Nukari

Keskusta ja kokoomus eivät voi jatkaa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Tulipa iso jytky. Niin iso, että Suomi on erittäin lähellä uusia eduskuntavaaleja kesken vaalikauden. Tämä on viimeksi tapahtunut 1970-luvulla.

Jos kokoomus haluaa pitää kiinni uskottavuutensa rippeistäkään, puolue ei jatka Juha Sipilän hallituksessa yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Puheenjohtaja Petteri Orpo on niin moneen kertaan todennut tämän mahdottomaksi, että perääntymisen mahdollisuutta ei ole.

Lauantaina Orpo piti tilannetta vakavana. Hän muistutti hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan Suomi on avoin, kansainvälinen, kieleltään ja kulttuuriltaan rikas maa. Perussuomalaisissa kirjauksen takuumiehenä toiminut Timo Soini on nyt poissa kuvioista.

Kokoomuslainen Helsingin tuore pormestari Jan Vapaavuori on pitänyt mahdottomana jatkaa hallituksessa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Orpo on Vapaavuorelle kokoomuksen kuntavaalimenestyksen velkaa, joten hänen sanansa painaa.

Mutta ei voi keskustakaan noin vain jatkaa hallituksessa puolueen kanssa, jota johtaa rasismituomion saanut. Halla-aholla sen sijaan tuskin on haluja lähteä hallituksesta itse. Hän yrittää mieluummin lunastaa sen, mitä lunastettavissa on.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Halla-ahon valinnasta, ettei hallitus ole enää toimintakykyinen, koska hallituspuolueiden välillä on niin suuria ristiriitoja.

– Riippumatta siitä, tuleeko Halla-ahosta ministeri, nyt tapahtuu niin iso linjanmuutos yhdessä hallituspuolueessa, että tarvitaan uudet eduskuntavaalit. Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa hallituksessa jatkaminen punnitsee myös hallituskumppaneiden kokoomuksen ja keskustan todelliset arvot, Andersson sanoo.

– Jos perussuomalaiset jatkavat hallituksessa, saa heidän uusi linjansa kokoaan suuremman merkityksen, jota se ei ole ansainnut vaaleissa. Äänestäjien kuluttajansuojan näkökulmasta olisi hyvä, että pidetään uudet vaalit.

Ennen Halla-ahon valintaa väistyvä puheenjohtaja Timo Soini piti uransa vaisuimman puheen. Hän todennäköisesti aavisti, mitä on tulossa: 20 vuoden työlle ei enää annettu mitään arvoa, perussuomalaiset on nyt eri puolue.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!