Lehtikuva/Christophe Simon

Toisin kuin vielä heti presidentinvaalien jälkeen näytti, presidentti Emmanuel Macron on saamassa selvän enemmistön tuekseen Ranskan kansalliskokouksen vaaleissa.

Tällä viikolla julkaistut gallupit ovat edelleen korottaneet Emmanuel Macronin perustamalle La République En Marche! -liikkeelle (REM) ennustettua paikkamäärää. Sen arvioidaan nyt saavan yhdessä keskustalaisten liittolaistensa kanssa 360–427 parlamenttipaikkaa. Enemmistöön riittää jo 289 paikkaa.

REM:n suosiota ei ole heilauttanut edes pari viikkoa vellonut aluekehitysministeri Richard Ferrandiin liittyvä korruptioepäily.

REM:n kannatus nousi toukokuun puolivälissä noin 30 prosentin tasolle ja on pysynyt vakaasti siinä. Tämä viikon gallupeissa kannatusprosentti on vaihdellut välillä 29–31,5 prosenttia.

Vahva enemmistö antaisi Macronille hyvän mahdollisuuden toteuttaa suunnitelmiaan.

Vaalitapa vaikuttaa paikkajakoon

Ennustetun paikkamäärän ja kannatusosuuden välistä epäsuhtaa selittää kaksivaiheinen vaalitapa. Kustakin 577 vaalipiiristä valitaan yksi edustaja, ja toiselle kierrokselle pääsevät ne, jotka ovat saaneet vähintään 12,5 prosenttia vaalipiirin rekisteröityneiden äänestäjien äänistä.

ILMOITUS

Koska äänestysprosentin ennakoidaan jäävän jopa vain 55 prosenttiin, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että useimmissa vaalipiireissä toiselle kierrokselle tarvitaan reilusti yli 20 prosentin ääniosuus.

Keskustaoikeiston vanha valtapuolue tasavaltalaiset (LR) selviää muista puolueista parhaiten. Silti se olisi menettämässä jopa puolet paikoistaan ja saamassa 105–150 paikkaa 20–23 prosentin kannatusosuudella.

Sosialistipuolueelle (sosiaalidemokraatit) vaaleista tulee katastrofi. Kannatusosuus jäänee 7–8 prosenttiin ja paikkoja on tulossa 15–35. Puolue saattaa siis menettää yli 300 paikkaa.

Vasemmalla ei vaaliliittoa

Presidentinvaaleissa lähes 20 prosenttia saaneen Jean-Luc Mélenchonin La France insoumise -liike ja Ranskan kommunistinen puolue (PCF) eivät saaneet tällä kertaa vaaliliittoa aikaiseksi.

Mélenchonin liikkeelle ennustetaan 11–12 prosentin kannatusta, PCF:lle 2–3 prosenttia. Paikkoja olisi tulossa yhteensä 11–25. Vuoden 2012 vaaleissa niiden vaaliliitto sai 7 paikkaa.

Äärioikeiston Marine Le Penin kansalliselle rintamalle ennuste on 17–18 prosentin ääniosuus ja 5–18 paikkaa. Viimeksi se sai 2 paikkaa.

Vaalien ensimmäinen kierros on huomenna 11.6. ja toinen 18.6.