Lehtikuva/Oli Scarff

Britannian työväenpuolueen odotuksia paljon paremmasta vaalituloksesta suuri osa selittyy nuorilla äänestäjillä.

Sky Newsin alustavien arviolukujen mukaan peräti 63 prosenttia alle 35-vuotiaista äänesti Jeremy Corbynin labouria. Konservatiiveja äänesti 27 prosenttia.

Nuorten merkitystä korosti se, että erityisesti kaikkein nuorimman, 18–24-vuotiaiden ikäluokan äänestysaktiivisuus kohosi huimasti. Alustavien lukujen mukaan se oli 66,4 prosenttia, kun edellisissä vaaleissa ikäluokasta vain 43 prosenttia äänesti.

Nuorin ikäluokka ei nyt jäänyt paljonkaan jälkeen vaalien yleisestä äänestysprosentista, joka oli 68,7 prosenttia. Siinäkin oli 2,6 prosenttiyksikön nousu verrattuna vuoden 2015 vaaleihin.

Äänestäjiksi rekisteröityneistä nuorista tavallista useammat myös äänestivät.

Nuorten aktivoituminen näkyi jo äänestäjiksi rekisteröitymisessä. Toukokuun 22. päivänä päättyneen rekisteröitymisajan viimeisen 24 tunnin aikana äänestäjiksi rekisteröityi lähes 250 000 nuorimmasta 18–24-vuotiaiden ikäluokasta.

Lisäksi yli 200 00 rekisteröityi seuraavasta ikäluokasta 25–34-vuotiaat. Kaikkiaan viimeisen vuorokauden aikana rekisteröityi runsaat 600 000 äänestäjää.

ILMOITUS

Toisin kuin joskus ennen, työväenpuolue sai paljon aiempaa suuremman joukon rekisteröityneistä nuorista myös todella äänestämään.

Arvioiden mukaan nuoria innosti Corbynin lupaus poistaa korkeakoulujen lukukausimaksut. Tämä tuskin kuitenkaan oli ainoa syy, sillä ylipäätään labourin entistä selvästi vasemmistolaisempi ohjelma sai myönteistä vastakaikua.

Edes Corbynin 68 vuoden ikä ei noussut esteeksi. Nuorten näkökulmasta tosin 60-vuotias Theresa May tuskin vaikuttaa juuri sen nuoremmalta.

Viime viikolla kävi Corbynin kampanjaa tukemassa toinen varttunut poliitikko, Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta viime vuonna tavoitellut 75-vuotias Bernie Sanders.

Myös Sanders on innostanut nuoria poliittiseen aktiivisuuteen puolueensa valtavirrasta poikkeavalla vasemmistolaisella ohjelmalla.