Elina Tervonen

Vuoden 2017 Nuori Voima -palkinnon saaja on monikielinen kirjallisuusprojekti Sivuvalo.

Nuoren Voiman Liitto palkitsi torstaina Helsingissä Sivuvalo – Onko tämä suomalaista kirjallisuutta? -projektin. Nuori Voima -palkinto myönnetään monikielisen kirjallisuuden ja kulttuurin eteen tehdystä ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä.

Vuonna 2013 käynnistynyt projekti on onnistunut laajentamaan käsityksiä suomalaisesta kirjallisuudesta ja tukenut muualta Suomeen muuttaneita kirjailijoita.

– Sivuvalo toimii erinomaisena esimerkkinä koko yhteiskunnalle toisia arvostavan, avaramielisen ja tasa-arvoon tähtäävän yhteistyön ja verkostoitumisen tuomista mahdollisuuksista. Juhlavuottaan viettävä monikulttuurinen Suomi ansaitsee sen, että myös muilla kielillä kuin suomeksi kirjoittavien on mahdollista kehittää kirjallista kulttuuriamme, Nuoren Voiman Liitto perustelee palkintoa.

– Tavoitteemme on ollut edustaa niitä kirjailijoita ja runoilijoita, jotka kirjoittavat muilla kielillä kuin suomi ja ruotsi. Pyrimme parantamaan heidän asemaansa Suomessa, kertoo palkintoa vastaanottamassa ollut Roxana Crisologon, joka on yksi Sivuvalo -projektin aktiiveista.

Hän jatkaa, että he haluavat korostaa projektilla sitä, että myös he tekevät suomalaista kirjallisuutta, koska asuvat Suomessa.

ILMOITUS

Kirjailijaliiton jäsenyys tavoitteena

Crisologo toivoo, että tulevaisuudessa heillä olisi mahdollisuus myös päästä Suomen kirjailijaliiton jäseneksi, vaikka he eivät kirjoitakaan suomeksi tai ruotsiksi.

Sivuvalo on saattanut yhteen kirjailijoita ja runoilijoita erilaisista taustoista ja tuonut aktiivisesti näkyville omalla äidinkielellään kirjoittavien taiteilijoiden teoksia. Projektin puitteissa on järjestetty työpajoja, esityksiä, tapahtumia ja julkaisutoimintaa Helsingissä ja osin myös muualla maassa.

Sivuvalo-projektia pyöritettiin ensimmäiset kolme vuotta Kone Säätiön apurahalla. Nyt hanke jatkuu osana pohjoismaita yhteistyöprojektia.

Projektissa on etsitty yhdessä ratkaisuja muun muassa arabian, venäjän, espanjan, farsin kielellä kirjoitettujen kirjojen ja runojen kääntämiseen suomeksi ja ruotsiksi.

Ryhmän aktiivit ovat myös etsineet keinoja, joilla he saavat lukijoita Suomesta. Yhtenä ratkaisuna on esille noussut pohjoismainen kääntäjien pankki.

Nuori Voima -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain ansioituneesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lähtien, ja sen myöntää kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto. Palkintosumma on 500 euroa.

Valinnan teki Nuoren Voiman Liiton hallitus, johon kuuluvat Marjo Niemi (pj), Matti Kangaskoski (vpj) sekä Jari Hanska, Juhana Harju, Silvia Hosseini, Kaisa Kaakinen, Outi-Illuusia Lilja, Maria Matinmikko, Reetta Pekkanen, Tuukka Pietarinen, Katja Raunio ja Olavi Uusivirta.