Lehtikuva/Charles Platiau

Aluekehitysministeriin liittyvä sotku on kiusallinen presidentti Macronille, joka on luvannut puhdistaa politiikan korruptiosta.

Brestin syyttäjäviranomainen ilmoitti torstaina käynnistävänsä esitutkinnan aluekehitysministeri Richard Ferrandin toimista.

Le Canard enchaîné -lehti kertoi viime viikolla, että Ferrand oli vuonna 2011 järjestänyt avopuolisolleen Sandrine Doucenille tuottoisan sopimuksen Ferrandin tuolloin johtaman Les Mutuelles de Bretagne -sairausvakuutuskassan kanssa.

Lehden mukaan Ferrand junaili ensin Brestissä sijaitsevan rakennuksen kaupan Doucenin yhtiölle, joka sitten vuokrasi rakennuksen sairauskassan käyttöön.

Ferrand toimi kampanjassa Macronin liikkeen pääsihteerinä.

Ferrand kiistää tehneensä mitään väärää. Hänen mukaansa Doucenin yhtiö teki parhaan tarjouksen sairauskassalle.

Lisäksi Doucen oli keväällä 2014 palkannut tuolloin 23-vuotiaan poikansa neljän kuukauden ajaksi parlamenttiavustajakseen. Tämä ei ole laitonta, mutta keskustaoikeiston tasavaltalaispuolueen presidenttiehdokas François Fillonille vastaava sotku koitui kohtalokkaaksi.

ILMOITUS

Toki summissa on eroa. Fillonin puoliso ja lapset ehtivät tienata parlamenttiavustajina satoja tuhansia, kun Ferrandin pojan ansiot jäivät runsaaseen 7 000 euroon.

Tasavaltalaiset syyttävät Ferrandia kaksinaismoraalista, tämä kun oli äänekkäästi syyttämässä Fillonia nepotismista.

Parlamenttivaalit lähestyvät

Sosialistipuolueeseen kuulunut Ferrand oli ensimmäinen Emmanuel Macronin presidenttikampanjan kelkkaan hypänneistä kansanedustajista.

Presidentinvaalien kampanjan aikana Ferrand toimi näkyvässä asemassa Macronin En Marche! -liikkeen pääsihteerinä.

Kohu tulee Macronille erittäin kiusalliseen aikaan. Ranskan kansalliskokouksen vaalien ensimmäinen kierros on runsaan viikon kuluttua, kesäkuun 11. päivänä, ja toinen kierros 18.6.

Yksi Macronin keskeisistä teemoista on Ranskan poliittisen elämän puhdistaminen korruptiosta. Tuore oikeusministeri François Bayrou on valmistelemassa tähän liittyvää lakipakettia.

Macronin hallituksessa myös Eurooppa-ministeri Marielle de Sarnezia kohtaan on nostettu epäilyjä väärinkäytöksistä. Asia koskee hänen europarlamenttiavustajansa palkkausta.

Vielä luottamusta

Brestin syyttäjä päätti aluksi, ettei tutkintaan Ferrandia kohtaan ole aihetta. Korruptionvastaisen Anticor-järjestön valitettua asiasta syyttäjä päätti esitutkinnan aloittamisesta.

Ferrand on kieltäytynyt eroamasta. Pääministeri Édouard Philippe sanoi tiistaina, että hän ei vaadi Ferrandia eroamaan, mikäli tätä vastaan ei nosteta virallista syytettä.

Ferrand-jupakka ei ainakaan välittömästi näyttänyt vahingoittavan Macronin ryhmän suosiota. Tiistaina julkaistun gallupin mukaan liike olisi vaalien ykkönen 31 prosentin kannatusosuudella. Vaalitavan ansiosta tämä merkitsisi huomattavasti suurempaa osuutta parlamenttipaikoista.