”SAK tyrmää lausunnossaan, mutta se ei riitä.”

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen haukkui tiistaina liittonsa valtuustossa lyttyyn hallituksen aikeet heikentää työttömien asemaa. Erityisesti hänen hampaissaan oli työelämäkokeilu, jota Piirainen piti pitkäaikaistyöttömien hyväksikäyttönä. Siinä työtä olisi tehtävä normaalin palkan sijasta työttömyystuella.

− Kysymyksessä on puhdas orjatyön malli 2.0. Pitkäaikaistyöttömyydestä kärsiviä ihmisiä hyväksikäytetään ja näin mahdollistetaan laillisesti halvemman työvoiman käyttö sekä saatetaan yritykset keskenään eriarvoiseen kilpailuasemaan.

”Orjatyömalli 2.0” ja muut työttömien aseman heikennykset voidaan Piiraisen mukaan torjua vain voimakkaalla poliittisella mielenilmauksella. Hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on lausuntakierroksella. Hän ennakoi SAK:n tyrmäävän omassa lausunnossaan esityksen, mutta se ei riitä.

− Jos todella haluamme, että lausuntokierroksen jälkeen pohjaesitys vedetään pois tai siihen tehdään oleellisia muutoksia, se edellyttää syyskuun 2015 mukaista poliittista mielenilmausta maan hallituksen toimia vastaan. Mikään muu ei nyt riitä.

Syyskuussa 2015 koko Suomi seisahtui, kun keskusjärjestöt järjestivät mielenilmauspäivän hallituksen esittämiä pakkolakeja vastaan.

ILMOITUS

Jo aiemmin työttömyysturvan kestoa on lyhennetty. Toteutetut ja suunnitellut uudistukset tarkoittavat Piiraisen mukaan paitsi työttömien tulotason laskemista, myös heidän ihmisarvonsa täydellistä nöyryyttämistä.

Hän pitää hallituksen työttömyysturvaesityksiä myös kilpailukykysopimuksen vastaisina.

− Jos AKT olisi kikyssä mukana, työttömyysturvaan tehtävä sopimusrikkomus aiheuttaisi luonnollisesti sen irtisanomisen.