Lehtikuva/Paul Ellis

Vaikka Labour on vähän kirinyt, on konservatiiveilla edelleen suuri etumatka.

Britannian työväenpuolueen vaaliohjelma vuoti ennenaikaisesti julkisuuteen viime viikolla.

Daily Mailin gallupin perusteella Labourin ohjelmalla on kansan vankka tuki. Puheenjohtaja Jeremy Corbynin johdolla laadittu ohjelma on vasemmistolaisempi kuin vuosikymmeniin.

Rautateiden uudelleen kansallistamista kannattaa 52 prosenttia, ja suunnilleen puolet kannattaa myös valtiollista postia ja energiamarkkinoita. Vastustajia oli 22–25 prosenttia, loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Konservatiivit veisivät koululaisilta lounaan.

Tulonsaajien ylimmän viiden prosentin verojen korottamista kannattaa 65 prosenttia. Nollatuntisopimuksia vastustaa 71 prosenttia. Sadantuhannen uuden asunnon rakentamista vuosittain kannattaa 54 prosenttia.

Matkalla murskatappioon

Tästä huolimatta Labour näyttää olevan matkalla murskatappioon kesäkuun 8. päivän parlamenttivaaleissa. Toukokuun gallupeissa konservatiivit ovat saaneet 46–48 prosenttia, Labour 27–32 prosenttia. Aivan tuoreimmissa mielipidetiedusteluissa on näyttänyt hieman kaventaneen eroa.

ILMOITUS

Daily Mailin gallupissa 56 prosenttia on sitä mieltä, että Labourin Jeremy Corbyn olisi ”katastrofi” pääministerinä, 30 prosenttia olisi valmis antamaan hänelle ”reilun mahdollisuuden”.

Konservatiivit ilkkuvat, että työväenpuolueen ohjelma veisi Britannian takaisin 1970-luvulle. Pääministeri Theresa Maylla itselläänhän on tuoreita ajatuksia, kuten ketunmetsästyskiellon kumoaminen. Ketunmetsästyksellä tarkoitetaan Britanniassa aatelisten huvia, jossa koiralauma ajaa kettua ja repii sen kappaleiksi.

Tällä viikolla julkistetussa konservatiivien vaaliohjelmassa on huomiota herättänyt myös aikomus poistaa lounaan tarjoaminen koululaisille.