Lehtikuva/Roni Rekomaa

Tehy pöyristyi vastaavan sairaanhoitajan tehtävän lakkauttamisesta.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy tuomitsee jyrkästi Attendon yt-neuvottelujen tuloksen lakkauttaa vastaavan sairaanhoitajan tehtävät ikäihmisten palveluista.

Vastaavan hoitajan tehtävät lakkautetaan ja jaetaan osittain yksikönjohtajille.

Vastaaville sairaanhoitajille tarjotaan irtisanomisen vaihtoehdoksi sairaanhoitajan työtä tai muuta työtä. Uusi työmahdollisuus ei vastaa palkkaukseltaan entisiä tehtäviä.

Samalla heikentyy ikäihmisten hoito ja jopa potilasturvallisuus voi olla vaarassa, varoittaa Tehy. Liitto muistuttaa lain yksityisestä sosiaalipalvelusta edellyttävän, että hoitoyksikössä on vastaava hoitaja, joka valvoo esimerkiksi lääkehoidon toteutumista.

– On mahdoton ajatus, että yksikönjohtajat pystyisivät valvomaan lääkehoitoa. Yksikönjohtajat vastaavat jopa kuudesta yksiköstä, jotka sijaitsevat kilometrien päässä toisistaan, Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää sanoo.

Vastaavan sairaanhoitajan tehtäviin on kuulunut varmistaa muun muassa palveluiden laadusta, kuntoutumisesta, lääkehoidosta ja niihin liittyvästä osaamisesta. Yksikön johtajat eivät ole aina fyysisesti paikalla eivätkä he ole välttämättä aina terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

– Attendon päätös on oire huolestuttavasta ilmiöstä, jossa potilaiden hoitoa tärkeämpää on liiketoiminnan trimmaaminen parempaan tuloskuntoon ja säästöjen hakeminen, Sillanpää sanoo.