Jarkko Mänttäri

Seksuaalirikokset tulisi rinnastaa vähintään tappoon oikeudellisesti, sillä uhrien elämät on pilattu ja tuhottu usein lopullisesti. Raiskatut ja muut seksuaalirikoksien uhrit yrittävät ja tekevät paljon itsemurhia. Raiskatut kuolevat myös usein ennenaikaisesti sairauksiin.

Raiskatut ja muut seksuaalirikoksien uhrit kärsivät vakavista mielenterveyden ongelmista vuosikymmeniä. Osa raiskatuista ja muista seksuaalirikoksien uhreista traumatisoituu loppuiäkseen.

Osa raiskatuista ja muiden seksuaalirikoksien uhreista päätyy loppuiäkseen mielisairaaloihin. Suuri osa raiskatuista joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle ja tippuu siten myös köyhyyteen. Koulutukset menevät hukkaan. On myös tapauksia, joissa raiskatun nuoren koko perhe on tuhoutunut raiskauksen takia.

Juotitte nuoren joukolla humalaan ja raiskasitte hänet sitten.

Raiskauksien ja muiden seksuaalirikoksien seuraukset uhreille ovat huonosti kansalaisten ja päättäjien tiedossa, ja seurauksia uhreille aliarvioidaan räikeästi.

Medioiden tulisi haastatella seksuaalirikoksien uhreja ja välittää kerrotut asiat kansan tietoisuuteen.

ILMOITUS

Seksuaalirikoksien ei tulisi vanheta rikosoikeudellisesti koskaan, ja näin onkin monissa maissa, mutta ei Suomessa, täällä raiskaajien luvatussa maassa.

Tätäkin tekstiä lukee myös moni seksuaalirikokseen syyllistynyt. Raiskasit sammuneen tai nukkuneen. Tiedätkö sen, että raiskaamasi ihminen kuoli ennenaikaisesti tekosi takia? Sinä, joka käytit lapsenlastasi seksuaalisesti hyväksi. Tiedätkö sen, että hän on vähän väliä psykiatrisessa hoidossa? Juotitte nuoren joukolla humalaan ja raiskasitte hänet sitten. Mietittekö koskaan sitä, että hän kuoli nukkuessaan noin 30-vuotiaana, hänen yksivuotias tyttönsä jäi ilman äitiä ja että hänen elämänsä oli helvettiä raiskauksesta kuolinhetkeen?

Sinä, joka olet seksuaalirikoksen uhri: koeta jaksaa kaikesta kärsimyksestäsi huolimatta. Tulee vielä aika, jolloin seksuaalirikosten todelliset seuraukset tiedetään ja niihin syyllistyneet päätyvät vankilaan moniksi vuosiksi miettimään tekojaan nykyisten parin vuoden tuomioiden sijaan.

Entä te seksuaalirikolliset, jotka ette jääneet koskaan kiinni teoistanne? Onko elämänne nyt hyvää?

Päivi Ruippo
Helsinki