Filmikamari

War/Peace -dokumentti etsii historian kautta uusia, mielekkäitä tapoja globaalin ajan kansalaisaktivismille.

Helsinkiläisessä antikvariaatissa silmiin osunut Life-lehden valokuva sai pitkään Yhdysvalloissa asuneen ja siellä elokuvaa opiskelleen suomalaisohjaajan käynnistämään dokumentti-projektinsa.

Elokuvan lyhyydestä (60 min.) huolimatta Inderjit (ent. Mervi Rannikko) on saanut työstettyä erittäin kiinnostavan luvun vasemmistoradikaalia amerikkalaista poliittista historiaa, jonka mahdollinen yhteys tähän päivään nousee myös pintaan.

Nykyhetken ja menneisyyden jännitteen kautta haetaan vastausta tärkeään kysymykseen: mitkä ovat mahdollisimman mielekkäät raamit globaalin aikamme kansalaisaktivismille?

Rauhan asia on jokapäiväistä valppautta.

Dokumentin runkona ovat runsas arkistomateriaali ja kuuden henkilön haastattelut. Viime mainituista tunnetuin on pitkän tien yhteiskuntakriitikko, filosofi ja kielitieteilijä Noam Chomsky. Hän jyrähtää johdannossa pahaenteisesti ja osoittaa syyttävällä sormella Yhdysvaltain republikaanisen puolueen suuntaan: Chomskyn mielestä se on viemässä ihmiskunnan tuhon partaalle.

Varsinaisesti dokumentin keskiössä on 1960- ja 1970-lukujen vaihteen kohuttu The Weather Underground -ryhmä. Sen silloiset johtohahmot, nykyinen aviopari Bill Ayers ja Bernardine Dohrn sekä heidän entinen aktivistitoverinsa Cathy Wilkerson, kertaavat tekemisiään ja samalla suhteuttavat kokemaansa nykypäivän maailmanmenoon.

ILMOITUS

Nuoremman polven toimittaja-kirjailija Bryan Burrough ja historian professori Jeremy Varon tuovat mukaan tervetulleen laajemman ja osin kriittisenkin näkökulman.

Väkivallan kyllästämä historia

Pienen, mutta pippurisen The Weather Undergroundin ideologia ja käytännön toimet selittyvät ennen muuta tuolloisella Vietnamin sodalla, ja laajemmassa kaaressa Yhdysvaltain historian väkivaltaisuudella: tunnetusti sekä amerikkalainen arki että populaarikulttuuri ovat pitkälle väkivallan kielen kyllästämiä.

Protesteinaan The Weather Underground toteutti monia pommi-iskuja, mutta pyrki kaikin keinoin välttämään ihmisuhreja siinä myös hyvin onnistuen.

1970-luvun lopulle tultaessa ryhmän taistelu vallitsevaa järjestelmää vastaan hiipui, valtaosa ryhmän entisistä jäsenistä integroitui yhteiskuntaan.

Niin myös dokumentin näkyvin hahmo Bill Ayers (s. 1944). Hänestä tuli varhaiskasvatustieteen professori (nykyisin emeritus) Illinoisin yliopistoon Chicagossa, ja sieltä myös juontaa hänen ammatillisessa mielessä tapahtunut 2000-luvun alun yhteytensä Barack Obamaan.

Aktivismia pidettävä yllä

Kiinnostavimmillaan dokumentti on suhteuttaessaan The Weather Undergroundin aikansa ilmentymänä nykypäivään.

Chomskyn ja Ayersin pohdiskelut aiheesta ovat fiksuja ja illuusiottomia, kumpikin painottaa vastarinnan tärkeyttä maailman epäoikeudenmukaisuuksien keskellä. Heidän näkemystensä pohjalta asian voisi tiivistää näin: vaikka yksi mielenosoitus ei näytä johtavan mihinkään, on erilaisen kansalaisaktivismin ylläpitäminen äärimmäisen tärkeää.

Ayers tarttuu sanaan radikaali ja muistuttaa, miten se on pohjimmiltaan asioiden syy-yhteyksien erittelyä, kokonaiskuvan hahmottamista ja ennen kaikkea juurille menemistä: radix (-icis) on latinaa, ja tarkoittaa juurta.

Tältä pohjalta Ayersilla on muutenkin monta hyvää ja huomionarvoista kommenttia. Etenkin käsitykset kapitalismin säälimättömästä logiikasta ja infrastruktuurin kehittämisestä työpaikkojen luomisessa ovat täyttä asiaa myös suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna.

Mutkattomasti aiheensa ehdoilla toteutetun dokumentin sisältö puhuu puolestaan. Elokuva muistuttaa näkemyksellisten henkilöiden haastatteluilla sekä yhteiskunnallisen tietoisuuden vaalimisen että siihen oleellisesti liittyvän käytännön toiminnan välttämättömyydestä – rauhan asia on jokapäiväistä valppautta.

Ylipäänsä War/Peace -dokumentin haastatteluista löytyy hyödyllisiä vinkkejä siitäkin, millaisen kulttuurin ja järjestelmän tuote paljolti on myös tämä herra Trump – kulttuurin, jossa julkisuus ja suosio ovat menneet saavutusten edelle, kuten Ayers kiteyttää.

 

WAR/PEACE (Suomi 2017). Ohjaus ja käsikirjoitus: Inderjit Kaur Khalsa. Päähenkilöt: Bill Ayers, Bernardine Dohrn, Cathy Wilkerson, Noam Chomsky, Bryan Burrough, Jeremy Varon. Ensi-ilta 12. toukokuuta.