Lehtikuva/Jussi Nukari

Arvostelijoiden mielestä suvaitsevaisuutta korostavat iskulauseet kaikuvat ontoilta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat yhä ahtaalla.

Kiovassa järjestettävien Eurovision laulukilpailujen teema on ”Juhlitaan moninaisuutta”. Joidenkin mielestä kaupunkiin on pystytetty kulissit, joilla Ukraina pyrkii osoittamaan länsimaisuuttaan ja vapaamielisyyttään.

”Iskulause kaikuu ontolta maassa, jossa lgbt-ihmisillä ei vieläkään ole tasa-arvoista suojaa lain edessä eikä työhönotossa, kriittisiä näkemyksiä esittäviä toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja ahdistellaan, eikä vammaisia juuri näy julkisessa elämässä”, sanoo Human Rights Watchin paikallinen tutkija Tanya Cooper yhdysvaltalaisen Radio Free Europen/Radio Libertyn nettisivuilla.

Cooper myöntää, että jotain edistystä on tapahtunut. Poliisi esimerkiksi turvaa nyt paremmin Pride-marssin osanottajia, joita äärioikeistolaiset aiemmin hakkasivat.

Korruptioon puuttuneet ovat joutuneet usein itse vaikeuksiin.

Cooperin mukaan aito sitoutuminen ihmisoikeuksiin kuitenkin puuttuu.

Vertauskuvallinen kaari

Eurooppa-aukion Kansojen ystävyyden kaari oli tarkoitus maalata sateenkaaren väreillä, mutta homma jäi kesken, kun äärinationalistit estivät työntekijöitä. Poliisi katsoi sivusta.

ILMOITUS

Lgbt-aktivisti Zorjan Kis sanoo RFE/RL:n sivuilla, että kaari on hyvä vertauskuva tämän hetken Ukrainalle: se kuvastaa keskenjäänyttä vallankumousta ja osoittaa muutosten pinnallisuutta.

Kiovan ulkopuolella tilanne on usein heikompi kuin pääkaupungissa.

Presidentti Petro Porošenkon valtakunnassa on ollut äärimmäisen vaikeaa kitkeä korruptiota, ja usein siihen puuttuneet ovat joutuneet itse vaikeuksiin.

Epäilyjä korruptiosta liittyy myös euroviisujen valmisteluihin. Helmikuussa peräti 21 järjestelykomitean jäsentä erosi vastalauseena suhmuroinnille.

Myös aikoinaan lentäväksi lauseeksi muodostuneet ”Potemkinin kulissit” sijaitsivat Ukrainassa. Ruhtinas Grigori Potemkin rakennutti kauniita kulissikyliä Venäjän keisarinnan Katariina II:n vierailua varten 1700-luvun lopulla.