Nordbooks

Ruotsinsuomalaisten oma kymmenentuhannen kruunun Finlandia-palkinto, Kaisa Vilhuinen -kirjallisuuspalkinto myönnettiin tällä kertaa Leo Ylitalon romaanille Sururisti (Nordbooks 2016).

Romaanissa liikutaan pohjoissuomalaisessa kyläyhteisössä 1950-luvun tunnelmissa. Koulunkäyntinsä aloittava Matias havainnoi tarkkaan ympäröivää luontoa ja sen kiertokulkua. Maaginen realismi kurkistaa uskottavien arkielämän kuvausten lomasta. Merkittäväksi nousee tarinan miljöössä vahvana vaikuttava vanhoillislestadiolaisuus. Se ilmenee sekä ahdistavana, että lohtua tuovana tekijänä, jota Ylitalo ei tuomitse vaan paljastaa sen syvimpiä saloja.

Palkintolautakunnan kolmihenkisen raadin ”diktaattorina” toimi Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden emeritusprofessori Juhani Niemi. Hän valitsi voittajateoksen neljän ehdokkaan joukosta. Kilpailun mentorina toimii Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kirjailija Asko Sahlberg on voittanut kyseisen palkinnon kaksi kertaa.

Leo Ylitalo on syntynyt Kuivaniemellä ja varttunut Oulussa. Nykyään hän asuu Göteborgissa. Ylitalon seuraava romaani Banaanitalo ilmestyy syksyllä. Se kertoo nuorista suomalaisista, jotka muuttivat 1970-luvulla Ruotsiin töihin.