IPS/Mantoe Phakathi

Opetuksen kriisi aiheuttaa pysyvää köyhyyttä, eriarvoisuutta ja epävakautta.

Kaikki maailman lapset ja nuoret on mahdollista saada koulunpenkille vuoteen 2030 mennessä, YK:n koulutusasioiden erikoislähettiläs Gordon Brown vakuuttaa.

Operaatio vaatii lisärahoitusta ja varsinkin rahan käytön tehostamista, entinen Britannian pääministeri sanoo. Hän ottaa malliksi miljoonia ihmisiä tavoittaneet rokotuskampanjat, joiden rahoittamiseen ovat osallistuneet valtiot, yksityinen sektori ja kehityspankit.

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua, ja muidenkin oppimistulokset jäävät usein heikoiksi. Brownin johtama koulutuskomissio arvioi, että 800 miljoonaa nuorta – puolet kaikista – ei saa nykymenolla koulusta työelämän edellyttämiä valmiuksia. Ongelma on pahin pieni- ja keskituloisissa maissa.

Rokotuskampanjat käyvät positiiviseksi esimerkiksi.

Nuo maat saivat vuonna 2010 kansainvälistä tukea koulutukseen noin 10 euroa lasta kohti, mutta nyt summa on pudonnut 8 euroon. Koulutuskomissio kutsuu tilannetta opetuksen kriisiksi ja varoittaa sen aiheuttavan pysyvää köyhyyttä, eriarvoisuutta ja epävakautta.

Brownin mukaan koulutukselle pitäisi koota lisätukea kymmenen miljardia euroa vuodessa, mikä likimain tuplaisi nykyisen tason. Tuen ehtona kehitysmaita vaadittaisiin nostamaan omat opetusmenonsa parhaiden maiden tasolle eli 5,8 prosenttiin kansantuotteestaan. Nyt osuus on keskimäärin 4 prosenttia.

Englanninkielinen versio