Lehtikuva/MC2 JAMES R. EVANS

Nyky-Suomessa eräitten henkilöitten mielipiteet ja asenteet herättävät huolta ja pelkoa. Vihapuheet pakolaisia kohtaan on kriminalisoitu, sen sijaan vihanlietsonta ja olemattomien uhkakuvien luonti naapuristamme Venäjästä lisääntyy kaiken aikaa. Iltapäivälehtiä lukiessa tulee mieleen, joko sota on alkanut maittemme välillä.

Olemattomiin uhkiin vedoten voidaan vaatia lisää aseita jatkuvasti. Hornetit pitäisi uusia, maksu miljardeja. Entistenkään lopullista hintaa ei ole kerrottu kansalaisille. Jos uusien hinta on 7–10 miljardia, se on kerrottava ainakin kahdella.

Harhauttamismielessä hintoja kysellään myös muilta lentokonevalmistajilta. Kukaan ei usko muilla kuin jenkeillä olevan mahdollisuuksia saada tuo älytön tilaus. Eräät suomalaispoliitikot ja kenraalit ovat Yhdysvaltain taluteltavina saaden ehkä jotain hyödykettä toimistaan. Onneksi kukaan suomalainen ei ole lahjottavissa, sehän olisi rumaa. Rukousaamiaiselle pääsy ei ole lahjontaa.

Uusien hienojen aseitten hankkijat eivät muista erästä totuutta: voittamatonta asetta ei ole vielä keksitty.

Luultavasti uudet lentokoneetkaan eivät kaikki ehtisi edes ilmaan sodan alettua. Tulisi vain kallista romua ja turhia sankarivainajia.

Halvinta ja tehokkainta maanpuolustusta olisivat hyvät suhteet naapurimaiden välillä. Suomen tulisi erota Venäjän-vastaisesta pakoterintamasta.

Jos odotellaan Krimin paluuta Ukrainaan, saattaa mennä usea sukupolvi sitä ennen hauturin asiakkaiksi. Tosiasioitten tunnustaminen olisi viisautta, mutta valitettavasti Suomen nykyhallituksen joukossa vain tyhmyys tiivistyy.

Reino Welling
Jämsänkoski