Matti Ronkainen

Vasemmistoliitto oli lähellä tuplata paikkansa Lieksan valtuustossa. Tyytyminen oli kuitenkin yhteen valtuutettuun. Valituksi tuli Abdillahi Mahamed, 31-vuotias somalialaistaustainen maahanmuuttaja. Hän sai 73 ääntä.

Veikko Reittu 67:lla ja Anne Keronen 65:lla äänellä jäivät tasaisessa kärjessä varalle. Kahteen paikkaan olisi tarvittu reilu tusina ääntä lisää.

Vasemmiston kannatus oli 5,1 prosenttia, missä nousua edellisistä vaaleista oli 1,1 prosenttiyksikköä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleista äänipotti kasvoi yli sadalla: nyt 284, silloin 182.

”Olen iloinen ja yllättynyt, vaikka tiesin saavani ääniä maahanmuuttajilta.”

Lieksan tulosta jännättiin eritoten siksi, että pitkäaikainen ja yli puoluerajojen arvostettu valtuutettu Irma Nykänen ei enää asettunut ehdolle.

Nykänen ja kumppanit lupaavat antaa kaiken tukensa uudelle valtuutetulle. Sitä hän tarvitseekin ja on innoissaan uudesta tehtävästä.

ILMOITUS

– Olen iloinen ja yllättynyt, vaikka tiesin saavani ääniä maahanmuuttajilta. Kiitän kaikkia tukijoitani, Abdillahi sanoo somaliperheyhdistyksen kylätalo Metkassa.

Keskiviikkona 12. huhtikuuta Metkassa juhlittiin. Toisille aihe oli Juventuksen edellisillan voitto Barcelonasta, toisille nuoren maahanmuuttajan 20-vuotissyntymäpäivä, mutta kaikille Abdillahin valinta valtuustoon.

Maahanmuuttajien kotoutukseen liittyvien asioiden ohella Abdillahi aikoo keskittyä toimiin, joilla niin maahanmuuttajille kuin suomalaisille saataisiin lisää työpaikkoja Lieksaan.

Hän pitää tärkeänä, että maahanmuuttajien ja kantaväestön yhteistyötä voidaan lisätä, jotta ennakkoluulot hälvenisivät ja vihapuhe vähenisi.

– Päivähoidon pitää olla ilmaista, lisää 5-vuotiaan pojan ja 1,5-vuotiaan tytön isä.

Kesään mennessä perheeseen tulee kolmas lapsi.

Mahamed tuli vuonna 2008 Suomeen turvapaikanhakijana. Kajaanin ja Kontiolahden vastaanottokeskusten kautta hän muutti 2010 Lieksaan saatuaan oleskeluluvan. Hän opiskelee rakennusalaa ammattiopistossa.