Yle Kuvapalvelu

Erittäin mielenkiintoinen ja laadukas kahdeksanosainen dokumentti Euroopan juutalaisten tarina (Jusqu’au Dernier. La Destruction des Juifs d’Europe, 2014-2015, Ranska-Saksa) alkaa tylyllä faktalla: lähes kuusi miljoonaa eli kaksikolmasosaa Euroopan juutalaisista tuhottiin natsien toimesta.

Dokumentilla on kolme ohjaajaa (William Karel, Florian Dedio, Blanche Finger) ja asiantuntijoina iso joukko eri puolilta maailmaa olevia historioitsijoita. Sanansa aiheesta sanoo myös muun muassa kirjailija Amos Oz.

Napakasti toisiinsa kytkettyjen haastattelujen ja runsaan arkistomateriaalin virrasta muotoutuu johdonmukainen, seikkaperäinen ja paljon kertova kokonaisuus. Syntyy vahva vaikutelma, että näin se varmaankin pääpiirteissään meni.

Goebbels oivalsi otsikoissa pysymisen tärkeyden, kun haluttiin muokata yleistä mielipidettä.

Aloitusjaksossa hahmotetaan raamit, joista juutalaisvastaisuus nousi ja sitten laajeni, ensin noitavainoiksi ja myöhemmin keskitysleireissä tapahtuvaksi täysimittaiseksi tuhoamistoiminnaksi.

Sir Ian Kershaw aloittaa taustoittamalla Saksan taloudellista, poliittista ja yleistä yhteiskunnallista ilmapiiriä, joka mahdollisti Hitlerin valtaannousun. Christopher Browning kertoo kiinnostavan detaljin: vuoteen 1933 asti Saksassa oli 500 000 – 600 000 juutalaista, valtaosa kuului ylempään keskiluokkaan (liike-elämä, juristit, kulttuurialojen ihmiset).

ILMOITUS

Tätä tärkeäksi osoittautunutta piirrettä täsmentää Dina Porat sanoen, että juutalaisilla oli Saksassa paljon omaisuutta (tehtaita, maata, taloja). Nimenomaan siihen natsit halusivat päästä käsiksi. Juutalaisvastaisuus ei siis ollut vain mielipuolista öykkäröintiä, sillä oli tietyn vaiheen jälkeen selkeät yhteiskunnalliset ja taloudelliset tarkoitusperät.

Asiaa edistettiin häikäilemättömällä propagandalla, jotta valtaväestön asenne juutalaisia kohtaan saataisiin käännytettyä entistä kielteisemmäksi. Tässä nousi keskeiseksi Joseph Goebbelsin johtama propagandaministeriö. Goebbels oivalsi otsikoissa pysymisen tärkeyden, kun haluttiin muokata yleistä mielipidettä.

Edellä on vain murto-osa aloitusjakson tuhdista ja kaikin puolin kiehtovasta annista. Ajallisesti edetään toisen maailmansodan kynnykselle. Katsojalle tarjoutuu monipuolinen näkymä historialliselle näyttämölle, jossa pohjustetaan alku yhdelle ihmiskunnan pimeimmistä tapahtumasarjoista.

Historia: Euroopan juutalaisten tarina. Osa 1/8.Yle Teema Fem pe 28.4. klo 13.50, ensimmäinen esitys oli ti 25.4. Kaikki jaksot tiistaisin klo 21.00, uusinta perjantaisin. Areena 30 päivää.