Yle Kuvapalvelu/Sputnik Oy

Aki Kaurismäen Suomi-trilogian keskimmäinen teos Mies vailla menneisyyttä (2002) oli kansainvälinen arvostelumenestys. Aloitusfilmi Kauas pilvet karkaavat (1996) taitaa silti olla pikkuisen parempi raina. Hyvällä mallilla ovat asiat myös trilogian päätösfilmissä Laitakaupungin valot (2006).

Päähenkilö (Markku Peltola) saa pahamaineisessa Helsingin Kaisaniemen puistossa sellaisia tällejä päähänsä, että mieheltä menee muisti. Takaisin jaloilleen päästyään hän tutustuu konteissa majaileviin asunnottomiin ja pääsee töihin pelastusarmeijaan. Sen suojissa hän kohtaa naispäähenkilö Irman (Kati Outinen).

Peruskaurismäkiläiseen tapaan läsnä tapahtumissa ovat sekä maailman kavaluus että huumorin kukka. Näyttelijät päästelevät naama peruslukemilla nasevasti napsahtelevaa kirjakielisuomea, musaraidalla on paikkansa monen sorttisilla ikivihreillä. Timo Salmisen aistikas kuvaus on pelkistetyn maalauksellista.

Elokuvan valovoimaisuuden takeena on myös hauskoja tyyppejä vilisevä henkilögalleria. Siihen kuuluvat päähenkilöiden lisäksi muun muassa herrasmiespankkirosvo (Esko Nikkari), työtön pankkineiti (Outi Mäenpää), isokokoinen teollisuusvartija (Sakari Kuosmanen) pikkukoirineen, rikospoliisi (Pertti Sveholm), Kaisa (Kaija Pakarinen) sekä muutama elävä legenda Annikki Tähden johdolla.

Mies vailla menneisyyttä. Yle Teema Fem ti 25.4. klo 22.00, to 27.4. klo 12.00, la 29.4. klo 14.55. Areena 7 päivää.