Lehtikuva/Jussi Nukari

Keskusta ja SDP menestyivät kuntavaaleissa koko maan kannatustaan paremmin eläkeläisvoittoisilla alueilla, ilmenee Tilastokekuksen perjantaina julkaisemasta analyysistä.

Keskusta sai kuntavaaleissa 17,5 prosentin kannatuksen. Eläkeläisvoittoisilla alueilla kannatus oli yli 25 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen puolueanalyysistä. Demareilla ero ei ollut yhtä suuri, mutta puolueen kannatus oli kuitenkin kaksi prosenttiyksikköä suurempi siellä, missä on paljon eläkeläisiä.

Vaalien suurimman voittajan vihreiden kannatus oli suhteellisesti selvästi suurempaa alueilla, jossa eläkeläisten osuus väestöstä on pientä. Myös kokoomuksen kannatus oli suurempaa alueilla, jossa eläkeläisiä on keskimääräistä vähemmän.

Vasemmistoliiton kannatuksessa eläkeläisten osuus ei vaikuttanut suuntaan eikä toiseen, ei myöskään perussuomalaisten.

Keskusta yhä maaseudun puolue

Haja-asutusalueilla keskustan kannatus nousi 34 prosenttiin, kaupungeissa se jäi 6,3:een. Kokoomus ja vihreät keräsivät suurimman kannatuksensa kaupungeista. SDP menetti asemiaan kaupunkialueilla, mutta onnistui lisäämään kannatustaan harvemmin asutuilla alueilla.

Vasemmistoliiton kannatus kaupungeissa oli 10,3 prosenttia, haja-asutusalueilla 7,1. Vihreät ja vasemmistoliitto nostivat kannatustaan edellisistä vaaleista kaikilla alueilla asumistiheydestä riippumatta.

ILMOITUS

Työttömät hylkäsivät persut

Suuren työttömyyden alueilla vasemmistoliitto ja SDP saivat selvästi yleistä kannatustaan paremman tuloksen. Vasemmistoliiton kannatus työttömyysalueilla oli 11,3 prosenttia, demareiden 23,6.

Kokoomuksen ja vihreiden kohdalla tilanne on päinvastainen, kannatus oli suurempaa matalan työttömyyden alueilla.

Perussuomalaiset menettivät kannatustaan eniten, 4,4 prosenttiyksikköä, siellä missä työttömyys on suurinta. Keskusta ja kokoomus menettivät asemiaan kaikilla eri työllisyysasteen alueilla, keskusta tasaisesti kaikilla, kokoomus erityisesti suuren ja keskimääräisen työttömyyden alueilla.

Tulotason mukaisessa tarkastelussa keskustan kannatus oli suurinta matalan tulotason alueilla, mikä selittyy puolueen vahvuudella maatalousvaltaisilla ja haja-asutusalueilla.

Kokoomuksen ja vihreiden kannatus oli suurimmillaan korkean tulotason alueilla.

SDP ja vasemmistoliito keräsivät suosiota keskimääräisen tulotason alueilta. Perussuomalaisten kannatus painottui lievästi matalamman tulotason alueille.