Marssi tutkitun tiedon puolesta

Merli Juustila

Tekee fysiikan alan väitöskirjaa energialähteiden riskeistä.
Future Earth Suomen eli Globaalimuutostutkimuksen kansalliskomitean tiedesihteeri.
Harrastaa bloggausta Nörttitytöt- yhteisöblogissa sekä muita ihania nörttiharrastuksia kuten larppausta ja historiallista tanssia.

Selfie

Yhdysvalloista lähtenyt March for Science -liikehdintä syntyi vastaiskuksi totuudenjälkeiselle maailmalle. Neljässäsadassa kaupungissa ympäri maailman marssitaan tieteen puolesta lauantaina 22. huhtikuuta.

Suomen-tapahtuman pääjärjestäjä Merli Juustila, mistä marssissa on kyse?

– Ideana on saada tiedettä keskusteluun ja kuuluviin ja kertoa, miksi tiede on edelleen tärkeää.

– Tutkimusprosessit jäävät usein pimentoon, ja ehkä juuri sitä pitäisi kertoa enemmän ihmisille, millaiset prosessit tieteessä on taustalla.

– Tuntuu, että ilmapiiri on vähän sellainen, että mielellään tuodaan esiin vaihtoehtofaktoja ja ääripäitä, vaikkei niitä kaikessa ole. Ei tieteen pitkällisiä tutkimusprosesseja voi ohittaa olankohautuksella.

Miksi tutkittu tieto ei nouse riittävästi esiin?

– Nykyään halutaan samaistuttavia tarinoita, myös mediassa. Mutta tutkimuksessa prosessi on hyvin erilainen. Emme voi ottaa yksittäistapauksia suoraan huomioon. Silti tutkijoista iso osa tekee tutkimusta juuri siksi, että haluavat tehdä tästä maailmasta paremman. Siksi, että haluamme saada ihmisille paremman huomisen.

– Moni on tulossa mukaan varmasti juuri siksi, että haluamme tieteen olevan osa yhteiskuntaa ja yhteiskunnallista keskustelua, suunnittelua ja päätöksentekoa myös tulevaisuudessa.

– Politiikanteossa tutkitun tiedon pitää olla merkittävämpää kuin yksittäiset mielipiteet ja mutu-tuntuma.

– Esimerkiksi, ettei energiapolitiikassa ajatella vain vaikka rahankulua vaan myös erilaisia riskejä, mitä eri energiamuotoihin liittyy.

Keitä tapahtumassa on mukana?

– Meitä järjestäjiä on noin kymmenen hengen aktiiviporukka, mutta tapahtumaan ovat tervetulleita ihan kaikki, jotka haluavat tukea tiedettä ja ovat sitä mieltä, että tutkittua tietoa tarvitaan.

– Itse olen fyysikko, joten sitä kautta mukana on paljon fyysikkoja. Mutta kaikki muutkin ovat lähteneet innolla mukaan, kuten Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnat ja Tiedekeskus Heureka.

Mitä lauantaina tapahtuu?

– Kansalaistorille aletaan kokoontua kello 11, ja siellä puhuu muun muassa Jyrki Kasvi. Kahdeltatoista lähtee marssi Senaatintorille, jossa on lisää ohjelmaa, kuten tutkijan ja kansanedustajan välinen vuoropuhelu.

– Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola pitää puheen, ja nostamme hatut tieteelle. Hän kutsuu myös kaikki sisään yliopistoon kuuntelemaan yleisöluentoja.

 

March for Science – Tiedemarssi la 22.4. Helsingissä. Tapahtuma koostuu marssista ja sen jälkeisistä yleisöluennoista.

Merli Juustila

Tekee fysiikan alan väitöskirjaa energialähteiden riskeistä.
Future Earth Suomen eli Globaalimuutostutkimuksen kansalliskomitean tiedesihteeri.
Harrastaa bloggausta Nörttitytöt- yhteisöblogissa sekä muita ihania nörttiharrastuksia kuten larppausta ja historiallista tanssia.