Lehtikuva/Bulent Kilic

Turkin ensimmäisillä suorilla presidentinvaaleilla valittu presidentti Recep Tayyip Erdoğan ehti olla vallassa vain vuodesta 2014 lähtien ennen kuin huudatti itsensä itsevaltiaaksi.

Demokratia on ollut Erdoğanille vain väline itsevaltiuteen. Hänen uransa kansanjoukkojen villitsijästä perustamansa AK-puolueen puheenjohtajaksi sekä vaalivoiton kautta pääministeriksi ja presidentiksi on ollut keino kasvattaa omaa ja lähipiirin valtaa ja omaisuutta.

Turkin kansanäänestyksen tulos vallan keskittämisestä presidentille oli yllättävän täpärä, vaikka Erdoğan on estänyt opposition kampanjointia presidentin vallan lisäämistä vastaan.

Vaalitulos on arvioitu laajasti vilpilliseksi, ja oppositio vaatii sen mitätöimistä. Erdoğan on päinvastoin uhonnut jo uudesta kansanäänestyksestä Turkin EU-jäsenyydestä ja puhunut kuolemanrangaistuksen puolesta.

Turkin vaalitulos on EU:lle ja EU-maiden johtajille äärimmäisen hankala. Idän ja lännen saranakohdassa oleva Turkki haluttaisiin yhteisten pelisääntöjen piiriin.

ILMOITUS

Maan EU-jäsenyys on kyseenalaistettu aikaisemminkin, mutta nyt äänenpainot kovenevat. Kuolemanrangaistuksen hyväksyminen katkaisisi lopullisesti jäsenyysneuvottelut. Ne tosin ovat henkitoreissaan eivätkä vähiten Turkin haluttomuuden vuoksi.

Sekä EU-maiden johtajat että EU:n johto ovat painottaneet vuoropuhelun merkitystä kansanäänestyksen jälkeen. Taustalla vaikuttaa EU:n ja Turkin välinen sopimus, jolla padotaan pakolaisten matkustamista EU-maihin. EU maksaa ihmisoikeuksia polkevalle Turkille pakolaisten tien katkaisemisesta.

Turkin lähitulevaisuus näyttää maan demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden kannalta synkältä ja masentavalta. Jo ennen kansanäänestystä virkamiehiä vainottiin ja erotettiin joukoittain, toimittajia ja kurdimielisen HDP:n kansanedustajia vangittiin, lehtiä suljettiin ja mediaa alistettiin presidentin äänentorveksi.

Erdoğanin toimet kovenevat ja jakavat yhä pahemmin Turkin kansaa. Kurdien asema saattaa muuttua entistä sietämättömämmäksi. Heidän ihmisoikeuksiaan on poljettu räikeästi. Heitä on surmattu Syyrian sodan varjossa.

Odotettavissa on, että kaupunkien oppositio ei katso sivusta Turkin on siirtymistä yksinvaltiuden tielle.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi