Lehtikuva/Milla Takala

Kuntien sotejohtajien mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uhkaa kadota sote-uudistuksessa.

SOSTEn Sosiaalibarometriin vastanneiden kuntien sosiaali- ja terveysjohtajien selvä enemmistö arvioi, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (ns. hyte) irtoaa maakuntiin siirtyvistä sosiaali- ja terveyspalveluista.

– Valtaosa uskoo sen jäävän kunnissa hoitamatta, koska siihen on entistä vähemmän resursseja eikä siihen ole taloudellisia kannustimia, tutkija Ari-Matti Näätänen kommentoi Sosiaalibarometrin ennakkotuloksia.

Soteuudistuksessa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ongelmien ehkäiseminen jää pääosin kuntiin sotepalvelujen siirtyessä maakuntien vastuulle. Maakunnan rahoituksesta hyteen on osoitettu noin yksi prosentti.

Maakunnan rahoituksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen on osoitettu noin yksi prosentti.

Tämä on yleiskatteellista rahoitusta eli maakunta voi halutessaan käyttää sen johonkin muuhunkin. Lisäksi tämä rahoitus aiotaan ottaa käyttöön vasta vuonna 2022. Soten alkuvaiheessa hyteen ei olisi varattu lainkaan rahaa.

Vastuu jää vellomaan

Vastuun jakautuessa kahdelle taholle se voi jäädä kummallakin vähälle huomiolle. Kunnan ja maakunnan välistä työnjakoa tulisikin selventää.

ILMOITUS

Viime vuoden Sosiaalibarometriin vastanneet sote-johtajat uskoivat, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen voidaan ottaa kunnissa uudella tavalla haltuun eri hallinnonalojen yhteistyöllä, kun raskaat sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle.

Vuodessa näkemykset ovat muuttuneet: Vastaajista 60 prosenttia pitää epätodennäköisenä, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen paranee, kun siitä pitäisi tulla entistä selvemmin kaikkien kuntaan jäävien toimialojen yhteinen asia.

Sosiaalibarometrin vastaajista lähes 70 prosenttia arvioi, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sujuu hyvin sosiaali- ja terveysjärjestöjen kanssa. Noin 62 prosenttia uskoo järjestöjen roolin vahvistuvan tässä työssä.