Tuomo Manninen

Näyttelijä Jukka Puotilan taiteilijauraa juhlistava Kuolema Venetsiassa -esitys on intensiivistä teatteria, jonka näyttelijät loistavat rooleissaan.

Nerokas ja hieno Thomas Mannin (1875−1955) novelliklassikko nähdään ensimmäistä kertaa näytelmäsovituksena Kansallisteatterissa.

Mannin Kuolema Venetsia -näytelmä sisältää todellisia piirteitä kirjailijan omasta elämästä. Novellissa 10-vuotiaan Tadzion inspiraation lähteenä on ollut puolalaispoika, jonka perheen Mann kohtasi vierailullaan Lidon saarella. Mann lumoutuu pojan kauneudesta.

Näytelmässä maineensa huipulla oleva kirjailija Gustav von Aschenbach lähtee etsimään kadonnutta inspiraatiota tarunhohtoisesta Venetsiasta.

Elämäänsä kyllästyneenä hän matkustaa Lidon saarelle, jossa hän lähes huomaamattaan rakastuu kuvankauniiseen teinipoikaan. Tämä johtaa pohdintoihin taiteen ja elämän sekä nuoruuden ja vanhenemisen suhteista.

ILMOITUS

Michael Baranin ohjaamassa ja dramatisoimassa näytelmässä vanhenevan miehen jumaloinnin kohdetta ei näytetä.

Näyttämöllä on nuori muusikko Artturi Aalto, jonka hieno sellomusiikki täydentää ja syventää näyttelijöiden luomia mielikuvia.

Kuolema Venetsiassa -näytelmä elää vahvasti tekstin kautta, johon suvantopaikat syntyvät musiikin kautta. Näytelmä on puheteatteria parhaimmillaan.

Jukka Puotilan esittämä Gustav von Aschenbach ja kertojana toimiva Jukka-Pekka Palo ovat karismaattisia, mutta samaan aikaan vivahteikkaita rooleissaan.

Näytelmässä ei ole mitään dramaattisia tapahtumia, esitys on kuitenkin täyttä draamaa.

Puotila esittää hienosti von Aschenbachin hullaantumisen, kielletyn rakkauden tuoman syyllisyyden ja ajautumisen hulluuden ja romahtamisen rajoille.

Vanhenevan miehen rappio ja tarrautuminen nuoruuteen herättävät sääliä ja vastenmielisyyttä. Venetsiaan leviävä ja viranomaisten peittelemä ruttoepidemia täydentää vaikutelman rappiosta ja moraalittomuudesta.

Kuolema Venetsiassa -näytelmän pelkistetty lavastus on toimiva. Se kuvastaa yhtä hyvin von Aschenbachin pimenevää mielenmaisemaa kuin Venetsian synkkiä kujia, joita pitkin näytelmän päähenkilö juoksee rakkautensa perässä.

Jukka Puotila juhlistaa taiteilijauraansa Kuolema Venetsiassa -esityksellä. Hieno esitys, jota voi suositella ja joka kestäisi toisenkin katselukerran.

Kuolema Venetsiassa, Kansallisteatterin Pieni näyttämö, kantaesitys 5.4.2017
Rooleissa: Jukka Puotila ja Jukka-Pekka Palo.
Muusikko: Artturi Aalto
Ohjaus ja dramatisointi: Michael Baran
Lavastus ja pukusuunnittelu: Tarja Simone