Lehtikuva/Emmi Korhonen

Hallitukselta odotetaan ennustettavuutta ja innovaatiopanostuksia.

Hallituksen puolivälitarkastelusta odotetaan satsauksia viennin vauhdittamiseksi. Panostuksia toivotaan tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin. Sen sijaan energiaveron nosto heikentäisi kilpailukykyä.

Teollisuuden yhteiset terveiset kertoivat maanantaina työnantajapuolen Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus sekä työntekijäpuolen Ammattiliitto Pro, Metalliliitto, Paperiliitto, Puuliitto, TEAM ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN.

Puheet veronpalautusten poistamisesta huolettavat teollisuutta. Liitot muistuttavat, että viennistä suurin osa on teollisuuden varassa. Palveluviennistäkin teollisuuden osuus on 60 prosenttia.

Hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen vastapainoksi luopua suunnitelluista teollisuuden energiaverojen korotuksista sekä turvata myös verotuksella teollisuudelle tärkeät kuljetukset.

Teollisuusliitot painottavat, että teollisuus tarvitsee nimenomaan ennustettavuutta ja vakaata toimintaympäristöä. Epävarmuutta lisäävät jo Iso-Britannian irtiotto EU:sta ja Yhdysvaltojen mahdolliset tuontitullit. Edessä saattaa olla verokilpailu, mikä heikentäisi Suomen kilpailuasemaa.

ILMOITUS

Saksassa sähkö halvempaa

Energiaveropalausten poisto vähentäisi Suomen teollisuuden kilpailukykyä mm. Saksaan nähden. Sähkön hinnannousu olisi metsä- ja teknologiateollisuudelle kova isku, mutta siitä kärsisi myös muille teollisuudenaloille materiaaleja tuottava energiaintensiivinen kemianteollisuus.

Teollisuusliitot esittelivät tiedotustilaisuudessaan konsultointi- ja suunnitteluyritys Pöyryn tekemän vertailun teollisuuden sähkön hinnasta Suomessa ja Saksassa.

Toissavuonna Saksassa 500 gigawatin laitos maksoi sähköstä 34 euroa megawatilta, Suomessa vastaava hinta ilman veronpalautuksia oli 43 euroa megawatilta, veronpalautusten kanssa 37 euroa megawatilta. Saksassa teollisuuden sähkö olisi viidenneksen halvempaa kuin Suomessa ilman veronpalautuksia.

Kiky-sopimus puntarissa

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen muistutti, että metsäteollisuuden neuvottelut kilpailukykysopimukseen liittymisestä olivat vaikeat. Energiaverotus painoi vaa’an sopimuksen puolelle.

– Päätimme tulla mukaan huolimatta siitä, että AKT jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle. Jos hallitus nyt poistaa energiaverohelpotuksen teollisuudelta, se osoittaa olevansa epäluotettava sopimuskumppani.

Metalliliiton Riku Aalto tähdensi, että lupauksista täytyy pitää kiinni.

– Edellinen hallitus lupasi, että teollisuudelle ei tule lisärasituksia. Lupaus ei pitänyt. Nyt näytetään unohtavan, mitä kikyyn kirjattiin. Kiky sitoo myös hallitusta.

Aalto ei ryhtynyt ennakoimaan, mitä lupauksen rikkominen merkitsisi. Hän huomautti, että ay-liike seuraa tarkkaan, pysyykö hallitus myös muissa kiky-lupauksissaan.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen huomautti, että jos hallitus haluaa leikata yritystukia, siihen löytyy muita kohtia.

Yritystukien määrittelyssä on ongelmia. Esimerkiksi tavallisten kansalaisten käyttämä diesel tulee laskennallisesti mukaan yritystukiin.

Innovaatiorahoitus vähäistä

Hallituksen toivotaan lisäävän puolivälitarkastelussaan teollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta eli TKI-rahoitusta.

Erityisesti rahoitusta odotetaan konkreettisiin tuote- ja liiketoiminnan kehitysprojekteihin. Lisäksi 5 prosenttia julkisista noin 40 miljardin hankinnoista tulisi osoittaa innovatiivisiin hankintoihin.

TKI-toiminnan osuus on jäänyt jo pitkään alle 4 prosentin tavoitetason. Viime vuonna se oli enää 2,8 prosenttia.