Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hinta suunnilleen sama kuin kuntien valtionosuuksien leikkaus kilpailukykysopimuksen seurauksena.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini väitti Ylen viimeisessä kuntavaaleja edeltävässä keskustelussa, ettei vasemmistoliitto ole koskaan kertonut, mistä rahat otetaan ilmaiseen varhaiskasvatukseen.

Poliitikkojen ja muiden poliittisten toimijoiden puheiden totuudenmukaisuutta vahtiva Faktabaari on tutkinut Soinin väitteen ja todistaa sen vääräksi.

Viimeksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kertonut, ”mistä rahat otetaan” samassa keskustelussa. Hän sanoi, että varat varhaiskasvatukseen voitaisiin kerätä ansioverotuksesta.

Ilta-Sanomien kuntagrillissäAndersson esitti, että maksuttoman varhaiskasvatuksen kulut katettaisiin veroista peruskoulun rahoituksen tapaan.

Vasemmiston ajama varhaiskasvatuksen muuttaminen osittain maksuttomaksi 3–5-vuotiaille maksaisi yhteensä noin 300 miljoonaa. Kansan Uutisten kolumnissaviikko sitten Andersson kirjoitti sen olevan melkein yhtä paljon kuin valtio leikkasi kuntien valtionosuuksia kilpailukykysopimuksen seurauksena, jotta kunnat eivät hyötyisi taloudellisesti julkisen sektorin työntekijöiden palkkojen leikkauksista.

Kyseisessä kolumnissa Andersson kertoo myös, mistä saadaan rahat terveyskeskusmaksujen poistamiseen.